Toplumun gidişatı aynı zamanda geleceğimizin nasıl şekillendiğine yönelik de  ipuçları vermektedir. Elbette sadece işlenen suçlara bakarak toplum genelini değerlendirmek doğru değil ancak toplumdaki suç oranı ile suçların türü bize aslında toplumsal yapı konusunda da önemli göstergeler sunmaktadır. Dün toplumun uyuşturucu konusundaki durumunu ve hassasiyeti paylaşmıştık. Bu gün ise Emniyet Müdürlüğü tarafından açıklanan asayiş bülteninin bir özeti ile sizleri karşı karşıya bırakmak istiyorum. Bu değerlendirmeler ışığında nereye gitmekte olduğumuza yönelik belki katkı sunulmuş olur. Örnek olarak sunacağımız veri 16,01.2012 tarihli asayiş bülteni.
 
GÜVENLİK ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
OLAYIN KONUSU    : İzinsiz Yürüyüş  (Abdullah ÖCALAN’a uygulanan sözde tecrit ve KCK’ya yönelik yapılan operasyonları protesto etmek)
ASAYİŞ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
1-SUÇUN NEV’İ        : Kişilerin Malları Üzerinde Usulsüz Tasarruf
2-SUÇUN NEV’İ        : Hakaret, Tehdit
3-SUÇUN NEV’İ        : 7258 SKM (Futbol ve Dğr. Spr. Müsbk. Bhis ve Şns. Oyn) 
4-SUÇUN NEV’İ        : Evden Hırsızlık 
5-SUÇUN NEV’İ        : Evden Hırsızlığa Teşebbüs
6-SUÇUN NEV’İ        : 7258 SKM (Futbol ve Dğr. Spr. Müsbk. Bhis ve Şns. Oyn)
7-SUÇUN NEV’İ        : Hırsızlık Şüphelisi
8-SUÇUN NEV’İ        : Evden Hırsızlık
9-SUÇUN NEV’İ        : Evden Hırsızlık
10-SUÇUN NEV’İ        : Taksirle Yaralama
11-SUÇUN NEV’İ        : Taksirle Yaralama 
12-SUÇUN NEV’İ        Açıktan Hırsızlık
13-SUÇUN NEV’İ        : İşyerinden Hırsızlık 
14-SUÇUN NEV’İ        : İşyerinden Hırsızlık
15-SUÇUN NEV’İ        : Yağma (Gasp)
16-SUÇUN NEV’İ        : Depodan Hırsızlığa Teşebbüs
17-SUÇUN NEV’İ        : Evden Hırsızlık

Bu resme bakıp değerlendirme yapmamız gerekiyor. Geleceğimizin heba olmaması için önlem almak gerekiyor. Gençliğin ne hale geldiğini anlamak gerekiyor. Her şeyi güllük gülistanlık göstermek bu çizelgeyle uyuşmuyor çünkü!
 
Tabloya iyice baktığımızda gördüğümüz olgu tam bir sokak çeteciliği manzarası ile karşı karşıya bulunduğumuzdur. Suçlar; darp etme, yaralama, tehdit, gasp ve hırsızlıktan ibaret. Bunca acı çekmiş bir toplumda insanların bu durumda bulunması ilginç bir tezatlık oluşturmuyor mu sizce?
 
Olay sadece bundan ibaret değil elbet. Madalyonun diğer yüzü de var. Bu yüz uyuşturucu meselesidir. Bu işe bulaşan insanların çoğunun uyuşturucu kullandığını da bilmemiz veya bu gerçeği bu şekilde kabul etmemiz gerekmektedir.
 
İlin valisi günlük ortalama hırsızlık vakası sayısını 8 olarak vermektedir. Günlük kullanılan uyuşturucu miktarı bilinmemektedir. Ne kadar hap satılmaktadır, ne kadar esrar içilmektedir, diğer uyuşturucu türleri kullanılmakta mıdır bilmiyoruz. Yani bilmediğimiz birçok şey var.
Ancak rakamlara yansıtılmayan, söylenmekten sakınılan durumların da bulunduğunu tahmin etmek zor olmasa gerek. Uyuşturucu ve hırsızlığın, gasp ve çeteciliğin bu kadar arttığı bir toplumsal yapının diğer tehlikeleri de içinde barındırmaması mümkün değil. Bulaşmamış ise de bulaşmaması için mücadele etmek gerekir. Bunların eksik görünen ayağı da tamamlanırsa toplumsal gelecek büyük tehlike altındadır demektir. Korktuğumuz ve tehlikeli gördüğümüz diğer yan fuhuştur. Hem geleneksel olarak, hem dinsel anlamda hem de ahlaksal olarak toplumun kabul edemeyeceği tehlikelerden birisi.
 
Toplumsal duyarlılığı bulunan hiçbir yurttaşın hırsızlık, gasp, çetecilik, uyuşturucu kullanımı ve fuhuş gibi konuları tasvip etmesi mümkün değildir. Vicdanı yerine cüzdanı ile konuşan ve bugünkü yapı hakkında kafa yormayanlar da bilmelidirler ki toplumsal düzen bozulur, etik, ahlak ve gelenek gibi değerler yitirilirse kimsenin huzurlu bir yaşam sürmesi mümkün olmaz. Henüz çok geç kalmamışken herkesin el ele vererek toplumsal sorumluluğunu yerine getirmesi gerekir. Yarın çok geç olmadan!