Uyuşturucu kullanımı dünyanın hiçbir tarafında toplum tarafından hoş görülen bir mesele değildir. Bu konu ile ilgili mücadele taktikleri değişik olsa da bütün toplumlarda temel anlayış olarak uyuşturucu hoş görülmez ve belirlenen stratejiler çerçevesinde mücadeleye tabi tutulur.
Bazı ülkelerde müsamahalar gösterilse veya uyuşturucu kullanımı için bazı bölgeler serbest bırakılmış olsa da bu kontrol altında tutma mantığı ile izah edilmektedir. Ancak şurası bir gerçektir ki toplum düzeni ve insan sağlığı açısından en tehlikeli işlerin başında uyuşturucu bağımlılığı ve kullanımı gelmektedir.
Son dönemlerde ilimizde uyuşturucu kullanımı ve ticaretinin yaygınlaştığı duyumları sık sık dillendirilmeye başlandı. Bu duyumlar sadece insanların birbirlerini eleştirmek için ortaya attığı duyumlar değil söylentiler o kadar ciddi bir boyuta ulaşmış ki toplumun temsilcileri tarafından bile artık dillendirilmekte ve yöneticiler tarafından itiraf edilmektedir.
10 Ocak çalışan gazeteciler günü dolayısıyla düzenlenen sohbet toplantısında konuşan Emniyet Müdürümüz Hasan Ali Okan uyuşturucu satıcılarının okulların etrafından dolandığını ve uyuşturucu kullanım yaşının okul çağına kadar indiğini belirtti. Bu konuda sıkı çalışmalar yürüttüklerini ancak ellerindeki polis gücünün bütün okullarda tedbir almaya yetmediğini ifade etti. Bu konuda açık bir şekilde toplumdan yardım beklediklerini ifade etti. Aynı toplantıda yapılan yeni bir çalışmadan da söz ettiler. Yeni çalışma okul etrafını mesken tutanlara karşı yürütülen bir çalışma. Sürekli derse girmeyen veya okulların etrafında bulunan kişilerin resimleri çekilip arşivleniyor. Daha sonra biriken bu bilgiler değerlendiriliyor ve takipler yapılıyor bunların içinde uyuşturucu satıcısı veya kullanıcısı varsa tespit ediliyor ve operasyon düzenleniyor. Bu çalışmalar neticesinde yapılan operasyonlarda yüzlerce kiloluk esrar yakalandı.
İlimiz valisi yapmış olduğu basın toplantısında aynı soruna dikkati çekmiş ve ailelerin duyarlı olması yolunda uyarıda bulunmuştur. Bu toplantıda dillendirilen diğer bir gerçeklik ise günde ortalama 8 adet hırsızlık olayının yaşandığıdır. Bu konunun STK ve oda temsilcileri ile yapılan toplantılarda da konuşulmuş olması ve her kesim tarafından bu alanda yapılan ve yapılacak olan çalışmalara yardımcı olunması ortak anlayış olarak benimsenmesi yapılacak olan mücadeleyi de güçlü kılacaktır.
Özetlemek gerekirse son dönemlerdeki gelişmelere bağlı olarak gerek ailelerin içine düştükleri sosyal sorunlar, gerek geçim sıkıntısı, gerek gençlerin artık kontrol edilememesi ve gerekse işsizlik ve benzeri nedenlerle uyuşturucu kullanımı hızla artmış ve okula giden çocukların dahi uyuşturucu kullanımına başladığı anlaşılmaktadır. Zaman zaman düzenlenen operasyonlarda yakalanan uyuşturucu miktarının fazlalığı da bu gerçeği ortaya çıkarmaktadır. Bir toplumda uyuşturucu kullanımı bu kadar artış göstermişse, hırsızlık olayları alıp başına görünmüşse toplumun diğer değer yargılarında da yozlaşma olduğunu anlamak pek zor olmasa gerektir.
Bu meselelerin gerek kamu otoritesi gerekse yerel yönetim tarafından hoş karşılanmadığı da yapılan açıklamalardan net olarak görülmektedir. O halde bu konu ile ilgili olarak genel bir toplantının düzenlenmesi ve yapılacakların tartışılması acilen gereklidir. Batman valisi ve Belediye Başkanlığı tarafından yapılacak ortak bir çağrı ile STK ve diğer oda temsilcileri ile muhtarlar bir araya gelmeli ve yürütülecek çalışmalarda izlenecek yol belirlenmelidir. Bu toplum bizim toplumumuz ve bu gençler bizim çocuklarımız olduğuna göre bu konuda daha fazla gecikmeden herkes elinden geleni yapmalı ve sokaklar çetelere ve uyuşturucu tacirlerine bırakılmamalıdır. Ya bu konuda önlem alınacak ya da ileride daha fazla bedeller ödenecek ve canlar yanacaktır.
Talebimiz toplumdan bu konuda ilgililere yardımcı olunmasıdır. Yöneticilerin da acilen bu konu ile ilgili bir toplantı düzenlemeleri yararlı olacaktır.