Güzel  olan her şeyi hak ettiğimize inanıyoruz diyen 1957 doğumlu AGİFED( Anadolu Girişimci İş Kadınları Dernekleri Federasyonu) başkanı Nilüfer Baran kendisini aşmayı başarmış ve yarışın birincisi olmuş ender kadınlarımızdan.

       Memur bir ailenin kızı olan  Nilüfer Baran liseyi bitirdikten sonra babasının vermiş olduğu bir karar ile okumasına izin verilmemiş fakat daha sonra Baran dışardan üniversiteyi bitirmiş. Evlendikten sonra tüccar olan eşinin yaptığı işleri bir süre izlemiş, işi kavradıktan sonra ticaret yapmaya karar vermiş. Yaklaşık 35 yıldır ticaret yapıyor. İşini ve yaptığı çalışmaları da çok seviyor.

       Bir kadını kurtarmak bir aileyi kurtarmaktır diyen Nilüfer Baran bu anlamda lider olmak ve model olmak bana düşüyorsa her türlü fedakarlığa varım diyor.

       Kadınlarımızın sosyal statülerini geliştirmeye ve iyileştirmeye kendini adamış ve tabiri caizse duvarın arkasını görebilenlerden…

       Benim penceremden Nilüfer Baran’ı okudunuz. AGİFED  Başkanı  Nilüfer Baran ‘la olan söyleşimi de hep birlikte okuyalım…

 

       BİZDE VARIZ DEMELİYDİK…

       AGİFED’i nasıl kurdunuz?

       Doğu ve Güneydoğu kadının ilk çıkışı kamerle birlikte başladı. Fakat bir noktadan sonra bunun yetmediğine ve farklı oluşumların da olması gerektiğine inandım. 30 yıldır ticaretteyim ve sık sık il dışına çıkarım. Doğu illerinin ismi söylendiğinde ilk akla gelen ve sorulan konu  kadının gördüğü şiddettir. Bundan büyük bir rahatsızlık duymaya başladım. Kamerin dışına çıkıp farklı alanlarda bizde varız demeliydik. O sıralar İstanbul’da iş kadınları derneği kurulmuştu. Ben bir televizyon programın da bulunmuştum ve D.Bakır’da da böyle bir oluşuma gidilmeli diye karar verdim. Doğuda bir il anıldığında akla ilk gelen şiddet değil de kadının ticarette ve sosyal hayattaki yeri olmalıydı. Kadının farklı bir yönünü ve gücünü göstermek amacıyla D.Bakır’da bağımsız olarak D.Bakır iş kadınları derneğini kurduk.

 

       AGİFED’in   KOLLARI GÜÇLÜ…

       Kaç ilde dernek kurdunuz?

       Adana Kadın Girişimciler Derneği. Anadolu İş Kadınları Derneği (Adıyaman). Batman İş Kadınları Derneği. Bursa İş Kadınları ve Yöneticiler Derneği. Diyarbakır İş Kadınları Derneği. Doğubeyazit kadın girişimciler Derneği. Elazığ İş Kadınları Derneği. Gaziantep Girişimci ş kadınları Derneği. Kahramanmaraş Kadın Girişimciler Derneği. Karslı Girişimci Kadınlar Derneği. Mardin İş Kadınları Derneği. Siirt İş Kadınları Derneği. Şanlıurfa Girişimci İş Kadınları Derneği. Van İş kadınları derneği ve Tunceli Girişimci İş Kadınları dernekleri  AGİFED’in kuruluşunda yer alan oluşumlardır. Diğer illerde de yapılanmaya devam edeceğiz.

 

       TEMSİL HAKKIMIZI ALAMIYORDUK…

       Kuruluş aşamasında ne gibi sıkıntılar yaşadınız?

       Statümüzü belirlemek adına  çok ciddi sıkıntılar yaşadık. Temsil hakkımızı alamıyorduk. Doğu ve Güneydoğu illeri biliyorsunuz biraz stratejik  illerdir. Bu nedenle atılan adımların doğru atılması gerekiyordu. Bu oluşum siyasallaşmamalıydı. Amacın dışına çıkmamak için bir ekip çalışması ortaya çıkarmamız gerekiyordu. Bu ekibin içindeki herkes büyük bir özveriyle çalıştı. İki yıl gibi bir mücadelemiz oldu ama başardık.

       Neyi başardınız?

       D.bakır içerisinde protokol listesinde yer aldık. Bu listeyle birlikte gelen bütün heyetlerde ve görüşmelerde temsil hakkını aldık. İl dışında duyulmaya başladık. Başka illerde de yapılanmaya gittik. İstanbul’da çok büyük bir toplantıya davet edildik. Fakat bu toplantıda umduğumuzu bulamadık.

 

       BAĞIMSIZ ÖRGÜTLENDİK…

       Neydi koptuğunuz nokta?

       Batıdaki kadın ile doğudaki kadın aynı koşullara sahip değil. Bu nedenle sabit delegasyon  olması gerektiğini savunuyorduk. Doğudaki kadın çok zor koşullarda bir iş kurabiliyordu. Hazır bir sermaye olmadan tamamen  dişiyle ve tırnağıyla bir yerlere gelebiliyordu. Bunun göz ardı edilmemesi gerektiğini savunuyorduk. Fakat tüm bunlara rağmen uzlaşamadık. Bunun üzerine yeni bir karar aldık. Almış olduğumuz karar ile çevre illerde yeni bir çalışmamız oldu. Bağımsız bir örgütlenmeye gittik. Yani diğer illerde kurulan iş kadınları derneği D.Bakır’ın bir şubesi olmayacaktı. Şu anda oluşan yapılanmalarımız da bu karar doğrultusunda devam etmektedir. Üye sayımızı artırarak daha çok lobiyle bağlantılı projelere yöneldik.

 

       GELENEKSEL YAPIDA KADINA SAYGI VARDIR…

       İş dünyasında erkek egemen bir toplumuz. Böyle bir platformda kadının olmanın artıları ve eksileri nelerdir?

       Bizim  toplumda geleneksel yapıda kadına bir saygı vardır. Bu saygı bize artı olarak dönendir. Böyle bir platformda istediğimiz nokta da kararlı olduğumuzu göstermek için yaşamımdan çok fedakarlıklar yaptım. Bu anlamda da eksiler artılara dönmeye başladı. Erkekler bizi ciddi anlamda tehlike aracı olarak görmeye başladıklarından zaman zaman yetki konusunda kargaşa yaşayabiliyoruz. Bu dönemde de onlar gibi düşünmeye ve yaşamaya başlıyorsunuz. Karar vermeniz gerektiği noktada bunu uygulamak durumundasınız.

 

       PAKET PROĞRAMLA ÇALIŞMAK ÖNEMLİ…

       Neyi hedefliyorsunuz?

       Hedefimiz daha çok kadını aktif olarak işgücüne katmak. Aktif iş hayatına atılan her kadın bir aile demektir. Aile yapısı üzerinden paket proğramla çalışmak önemlidir. Bu paket proğramın bir ayağı aile planlaması, bir ayağı kadın bilincinin geliştirilmesi, bir ayağı kadının statüsünün belirlenmesi, bir ayağı da ailedir. Tüm bunlar birbirinden ayrılmaz parçalardır. Her girdiğimiz platformda bunu anlatmaya çalıştık. Paket programda daha güzel sonuçlar çıkacağına inanıyoruz ve çalışmalarımıza da bu yönde devam ediyoruz.

 

       TOBB’UN KREDİ FONUNU YÖNLENDİRDİK…

       İş dünyasında erkek egemen bir toplumuz. Böyle bir platformda AGİFED’in model olacak bir çalışması var mı?

       D.Bakır iş kadınları Türkiye’de bir çığır açtı. Kadın anlamda bir devrim yaptı. Bu federasyon çalışması başladığı dönemde Adana’dan bize bir geri dönüşüm oldu. İki ayrı yerde örgütlenen kadın dernekleri bizimle hareket etmek istediler. I ‘ci kadın zirvesini K.Maraş’ta yaptık ve güçlerimizi birleştirdik. TOBB bizim için çok önemliydi. Kadının temsil hakkının bir yeride buradan geçiyordu. Doğuda ve Batıda sorunlar birbirinden farklı değildi. TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun  bize vermiş olduğu randevu üzerine 50 kişilik bir grup ile Ankara’ ya gittik.

       TOBB merkezden 10 maddelik bir isteğimiz oldu. Sayın Hisarcıklıoğlu’nun  özel çalışmaları, özveri ve insiyatifiyle bizim calışmalarımız ve taleplerimiz üzerinden bir çalışma başlatıldı. TOBB merkezin 2004 yılından beri var olan kadın kurulu bizimle biraz daha ciddiyet kazandı. Kurulan üst kurul da yer aldım. Kurul başkanlığına da Aynur Bektaş getirildi. Aynur Bektaş Anadolunun içinden çıkan ciddi bir model.

       Dünya bankasının iş geliştirme merkezleri ile ilgili bir projesi vardı. D.Bakır sanayici işadamları derneği yükleniciliğini, iş kadınları derneği ise uygulayıcılığını aldık. Küçük ve orta ölçekli kobi oluşturduk 15 kobi de şu an yaklaşık 150 istihdam ve ağırlık olarak kadın çalışmaktadır. KOSGEB kredilerini kullandırdık. TOBB’ un(Türkiye Odalar Borsalar Birliği) kredi garanti fonunu derneğimize yönlendirdik. Türkiye’de ilk defa küçük ve orta ölçekli işletmelerde bu kredi kullandırıldı. Ayrıca Halk Bankası desteğini aldık.

 

       SON SÖZ KADININDIR…

       Bugüne kadar bir çok kadın derneği açıldı ve kapandı. AGİFED’i ayakta tutacak olan nedir?

       Geleneksel yapıda kadın ve erkek rolleri ayrı ayrı. Daha doğar doğmaz roller biçiliyor. Kadın derneklerinin tümünü inceledim. Vardığım noktada şunu anladım ki, kadın derneklerinin sadece kadın üzerinden yola çıkmaları derneğin kısa süreli olmasına neden oluyor. Bu nedenle böyle bir oluşumda geleneksel yapıda erkeğimizi de yanımıza almak zorundaydık. Medeniyetlerin beşiği doğudur. Geleneksel yapıda söz hakkı  ve son söz her zaman kadındadır bu nedenle bizim de erkeğimizi onure etmemiz lazım.

 

       SİNERJİYİ YAYMAYA DEVAM…

       İletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?

       Üyelerimiz arasında güç birliğini sağlamak ve hedeflerimiz doğrultusunda projeler geliştirmek, bu sinerjiyi daha büyük alanlara yaymak ve birlikteliği yarınlara taşımak amacıyla federasyon üyelerimiz ile birlikte sık sık bir araya geleceğiz ve birlikte hareket edeceğiz.

       Kadınların ekonomik ve sosyal hayata katılmalarının önünde bulunan engellere karşı mücadele etmeye devam edeceğiz…       

 

       Nilüfer Baran’ın mücadelesinde yakalamış olduğu sinerjiyi kaybetmeden yaymaya ve güzel işler başarmaya devam etmesi dileğiyle…