**Hasad mevsimiyle birlikte saman stoğu yapan Kayapınar’lı kadınlar; “Geçimimiz hayvancılıktan. Şimdiden saman stoğuna yöneliyoruz.  Sabahtan akşama kadar torbalara saman dolduruyoruz” diyorlar.

KADININ ÇİLESİ
Batman’ın Kayıpınar beldesinde geçimini hayvancılıktan sağlayan aileler, kış hazırlığına erken başladı. Hasadın tarladan kaldırılmasıyla samanı depolara istifleyen Kayapınarlı Atiye ve Teyfike Çoban; “Sabah erken saatlerde samanı torbalara istifleyebilmek için yarışa giriyoruz. Bazen nefes almakta zorlanıyoruz. Saman bizim için çok kıymetli. 50 keçimiz var. Hayvanlarımızın saman stokunu erken yapıyoruz. Günde ortalama 100’e yakın torbaya saman dolduruyoruz. Çileli meslek ama geçimimiz için de bu işleri yapmak zorundayız” dediler.



SAMANIN TONU 220 LİRA
Kayapınar belde sakinlerinden Hüseyin Çoban, samanın tonunu 220 liradan satın aldıklarını söyledi. Kış mevsiminde bölgede en fazla kar’ın yağdığı yerleşim biriminin Kayapınar olduğunu ifade eden besici Çoban, şöyle konuştu; “Kış’ın saman bulmakta zorlanıyoruz. Bu yıl ovalara bereket yağdı diye saman tonununu 220 liradan alıyoruz. Daha önce fiyatlar yüksekti. Hasat başlar başlamaz samanı tarladan getirmeye başladık.  Yaz mevsimi gelince hayvanlarımıza saman bulabilmenin telaşındayız.”

Editör: TE Bilişim