*Öğrenciler öğle paydosunda kahvede oturur, sohbet ederdi. Nezere, dama veya tavla oynarlardı. Siyasi sohbetlere de sahne olurdu fakirhane...

İLK KASAP HAYDAR AKTİ

İki dönem okula gittiğimiz için öğle paydosunda eve gitmezdik. Fakirhanede pilav-fasulye yerdik.

Bugün kahvehaneler var, ancak o günki duyguları yaşayamıyoruz.
Şu anki ‘Mem parkı’nın yerinde Nuri Çiçek’in değirmeni vardı. Baba dostuydu Çiçek. Okula gidiş-dönüşlerde kapıdan selam verir, geçerdim. Biraz sohbet ederek ayrılırdım. Üstü başı un-tozu ile kaplıydı, pala bıyıkları da un tozundan nasibini alırdı. ‘Hacı Haydar’ bizim kasabımız dı. Güçlü etine dolgun, iri cüsseliydi. Şu anda çocukları baba mesleğini sürdürüyorlar. 


FAYTONCU VEYSİ...

‘Yüz Yüze Batman’ kitabının bir sayfası babama ayrılmış. At arabacılığıyla başladığı iş yaşamına faytonculuk, traktörle harfiyatçılığı ve taksi şoförlüğü yapmıştı. Yaşamı boyunca beden gücüyle çalışarak hayatını kazandı. Babam, ‘Faytoncu Veysi’ olarak bilinirdi. Bir yıl önce yaşlılık ve sağlık sorunları nedeniyle emekli oldu.




GÜNDÜZLER GÜLERYÜZLÜ ESNAFTI

Batman’ın ilk esnaflarından Fikret Gündüz’ü, Şengünler pasajında singer dikiş makineleri bayiisi olduğu zaman tanıdım. Güler yüzlü sohbeti seven bir esnaftı. Evime ilk dikiş makinasını da ondan almıştım. Anılarındaki Batman’ı dinlerken zaman tüneli ve o anları hayalimde canlandırmak istiyorum. Peronda standa bıraktığı günlük gazete satıcısını büfeler ile sabahçı kahvesi olduğu zamanları biliyorum. TPAO işçilerinin ‘paydos’ saatinde tünelden çıkışları saatlerce sürerdi. Birinci ve İkinci cadde petrol emekçileriyle dolardı. 



UNUTULMAYAN BAŞKAN

Batman, iki önemli ile duraklama dönemi yaşadı. İlki Üsteğmenlik yaptığı sırada istifa eden Edip Solmaz’ın, 1979 yerel seçimlerini kazanıp ‘Belediye Başkan’ı olmuştu. Görevinin 27’nci gününde bir suikast sonucu öldürüldü. Olayın yaşadığı zamanı hatırlıyorum. Sonbahar ayı olmalıydı. Saat 19.00 civarıydı. Amca oğlum koşup eve geldi. “Belediye Reisi vuruldu” dedi. O günden sonra çatışmalı dönem başladı. Bir çok kişi hayatını kaybetti. Zengin ahali şehri terk ediyordu. 80 darbesinden sonra da ortamı güvenli bulmayan emekli veya esnaf, büyük şehirlere göç etti. (Sürecek)

Editör: TE Bilişim