KURBAN ETİNİ HEMEN TÜKETMEYİN
Gerek düzensiz öğün saatleri gerek özel bayram ve tatil yemekleri ve tatil rehaveti sonucu alınan enerji artmakta, harcadığımız enerji de minimum düzeylere iniyor. Kurban Bayramı'nda, gün içinde birçok kez et tüketilmesi, meyve ve sebzenin tercihe dilmemesi de sindirim sorunlarına davetiye çıkarabilmektedir. Üstelik aşırı miktarda et tüketmenin, kalp-damar hastalıkları ile gut hastalığı riskini arttırdığı, tansiyon ve şekerin yükselmesine neden olduğu da bilinen bir gerçek.  Gastroenteroloji Uz. Dr. Ali İhsan Doğru, sağlıklı bir bayram geçirmenin püf noktaları hakkında bilgilendiriyor. Sağlıklı bir bayram geçirmek için doğru besin seçimi, kurbanlık kesimlerinin doğru şekilde yapılması, gıda güvenliği, etlerin saklanması, hazırlanması ve pişirme yöntemlerinde bilinçli davranmak gerekiyor.

ET'İN DİNLENMESİ GEREKİYOR
Kurban etinin kesildikten hemen sonra tüketilmesinin sindirimi zorlaştırdığını ve kesinlikle hemen pişirilerek yenmemesi gerektiğini belirten Doğru, kesilen hayvan etinin ölüm katılığı nedeniyle kesildikten sonra en az 1 gün buzdolabında bekletildikten sonra pişirilmesinin daha doğru olduğunu belirtiyor. Özellikle mide ve barsak rahatsızlıkları olan kişilerin dikkat etmesi gerektiği bir konu olduğunu söyleyen Doğru, buzluktan çıkarılan etlerin, buzlarının çözülmesi için açık havada, oda sıcaklığında ya da kalorifer üstünde bekletilmelerinin yanlış olduğunu, doğru olanın akan suyun altında veya buzdolabında çözünmesinin olacağını vurguluyor. Açık havada, oda sıcaklığında veya kalorifer üzerinde çözünen etlerin bakteri ürettiğinin ve bu durumun besin zehirlenmesine yol açabileceğinin altını çizen Doğru, çözünmüş etlerin ise asla tekrar buzdolabına konulmaması için uyarıda bulunuyor.

KURBAN ETİ NASIL PİŞİRİLMELİ?
Eti pişirmek için haşlama, ızgara veya fırında pişirme yöntemlerini kullanın. Mangal yapacaksanız; kömürün iyice yanmasını bekleyin ve etleri mümkün olduğu kadar kömürden uzak tutarak pişirin, etlerin yanmamasına özen gösterin.

FAZLA ET YENMESİ VÜCUDA
NE GİBİ ZARARLAR VERİR?
Etin içeriğinde; doymuş yağları bulundurması sebebi ile aşırı miktarlarda tüketilmesi kan yağlarının yükselmesine bağlı olarak kalp ve damar hastalıklarına sebep olabilir.  Et, sindirimi zor olan bir besindir. Bu nedenle de fazla miktarda et tüketimi sindirimi güçleştireceğinden mide problemi olan kişilerin yedikleri et miktarına dikkat etmeleri daha uygundur. Etin kavurma ve kızartma yöntemi ile pişirilerek yenilmesi mide asidini arttırarak kabızlık gibi rahatsızlıklara neden olacaktır. Kırmızı et aşırı tüketilmesi halinde, vücutta fazla demir yüklenmesine ve fazla demir oranı da vücuttaki kalsiyumun idrarla birlikte atılmasına neden olacaktır. Yine aşırı et tüketilmesi, şişmanlık, insülin ve metabolizma dengesini bozacağından diyabet de gözlenebilmektedir.

PRATİK ÖNLEMLER
Sağlıklı kurban bayramı için pratik önlemler; -İlk öğününüz için iki bardak su ardından hafif bir kahvaltı yapın. - Az ve sık aralıklarla doğru besinleri seçerek, beslenmeye özen gösterin. - Çikolatalar, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları veya meyve tatlıları tercih edin. - Tabağınızın ¼ ünü kırmızı et kalan kısmını ise sebze yemekleri ve salatadan oluşturun. - Ara öğünlerde meyve tüketimine önem verin. - Bağırsaklarda su tutulumuna neden olan fazla çay/kahvenin tüketiminin yerini bitki çaylarına bırakın.  (Abdullah Türeli)

Editör: TE Bilişim