Adıyaman Karakuş petrol sahasının keşfiyle ilgili anımı sizinle paylaşmak isterim. 1988 yılıydı. Türkiye Petrolleri Batman Bölge Müdürlüğünde Baş Jeoloğ’luk görevini yürütüyordum. Bölge müdürümüz Mehmet Yamaç, Genel Müdürümüz Özer Altan, Jeoloji Müdürü’müz Fikret Yöndem’di. Genel Müdürlük’te Arama Daire Başkanımız’da herkesin saygı duyduğu gelmiş geçmiş en büyük jeoloğ’lardan olan rahmetli Ozan Sungurlu idi. Adıyaman’da petrol arama faaliyetleri yoğun bir şekilde devam ediyor, çok kuyu kazılmasına rağmen uzunca bir zamandan beri petrol keşfi yapılamamıştı. Bu hepimizi üzen bir durumdu. Kendi aramızda değerlendirmeler yapıyorduk. Daha önce Adıyaman’da Karakuş sahasında iki kuyu kazılmış kuyulardan birinde takım sıkışmış, bir tanesinde kuru kuyu olarak terk edilmişti. Bu iki kuyunun kazılmasından uzunca bir zaman sonrada aynı bölgede Karakuş-3 nolu kuyu kazılmaya başlandı.

Kuyuda hedef seviyeye gelince kuyuda DST test operasyonu kararı alındı. Kuyunun jeoloğu Serdar SUSAL’dı. Kuyuda test başlayınca saha şefi jeoloğ Mevlut AYDIN’da operasyona katıldı. Operasyon öncesi arkadaşlara test başlayınca her 15 dakkada bana rapor vererek operasyon konusunda beni bilgilendirmelerini söylemiştim. Gece yarısı kuyuda test operasyonu başladı, bende telsiz başında Batman’da operasyonu takip ediyordum. Kuyudan ilk gelen bilgi testin birinci akışı esnasında çok şiddetli üfleme olduğu şeklindeydi. Bu durum biraz sıkıntı yarattı. Testte birinci kapamaya geçildiğinde üflemenin devam ettiğini, hemde şiddetli bir şekilde devam ediyor denildi. Bende bunun üzerine saha şefimiz Mevlut Aydın’a kule mühendisiyle konuşun, gaz hattını çekin, gazı yaktıktan sonrada bana haber verin dedim.

Bu net kesin bir talimattı. Petrolün geldiğini önceden anlamıştım. Nitekim yaklaşık on dakika sonra kuyudan gelen gazın yakıldığını alev boyunun 8-10 metre cıvarında olduğunu söylediler. Yıllardan sonra ilk defa böyle güzel bir keşif haberi duymuştum. İlk bilgi bana gelmişti. Türkiye’de bunu ilk duyan kişi bendim. Test operasyonu tamamlanıp kuyuda çıkışa geçildiğinde ilk üç stand drill pipe çekildikten sonra kuyudan petrol fışkırdı. Tamı tamamına 88 stand yeşil renkli ince petrol gelmişti. Çok önemli bir keşifti. Yeni bir saha bulunmuştu. Bana bu haberler geldiği vakit gece yarısı saat üç sıralarıydı. Kuyuda çıkış devam ediyor, her 15 dakikada bir bana bilgi akışı devam ediyordu. Her çekilen diziden petrol geliyordu. Bu haberi sabah rapor saatini beklemeden rahmetli Ozan Sungurlu’ya bildirmeye karar verdim. Sabahı bekliyemezdim. Heyecanım içime sığmıyordu. Bir yandanda çekiniyordum. Acaba bu saatte gece yarısı aradım diye bana kızarmı diye korkmadım desem yalan olur. Ama kararımı vermiştim. Direk Genel Müdür’lük hattından Ozan beyi aradım. Uykulu bir şekilde hayırdır Yavuz çok önemli bir şeymi var dedi.

Bende abi kusuruma bakma sabahı bekliyemedim. Karakuş’tan petrol geldi, kuyuda çıkış devam ediyor, 88 stand petrol gelişi oldu dedim. Rahmetlinin bana söylediğini her zaman hatırlarım. Unutmam mümkün değil. Kelimesi kelimesine aynen şöyle demişti. Siz petrolü bulun, her gece beni bu saattte uyandırın. Yeterki petrolü bulalım. Vatana millete hayırlı olsun dedi. Bu sözleri unutmam mümkün değil. Biz böyle güzel insanlarla çalıştık. Toprağı bol, mekanı cennet olsun. Gani gani Allah rahmet eylesin. Bana bu vesileyle Ozan ağbimi rahmetle anma fırsatını verdiğiniz içinde ayrıca size teşekkür ederim.

Editör: TE Bilişim