MUHTEŞEM MÜZE

Batman’ın il oluşunun 16 Mayıs tarihinde açılan Batman Müze Park kompleksi bünyesindeki ‘Müze Park’ve teşhis salonu, insanlığın ilk çağlarından günümüze kadar uzanan serüvenini, tarihi eser, canlandırma ve imiltasyonlar üzerinden izleme imkanı sunuyor. Geçen yıl yapımı tamamlanan Batman Müze Park kompleksinde teşhir edilen eserler, kronolojik düzende, ait oldukları döneme ilişkin görsel canladırmalarla sunuluyor. İnsan ve hayvan figürünün işlendiği oyma taşlar, mezarlıklar ve kitabelerin bulunduğu müze, ziyaretçilerini tarihsel süreç içinde yolculuğa çıkarırken, dönemlere göre oluşturulan salonlardan insanlığın gelişimine tanıklık etme olanağı da tanıyor.

GÖRÜLECEK ESERLER

Müzedeki gezide insanlık tarihinin başlangıç noktası olan paleotik, neolotik ve ortaçağ salonu ile başlayan ziyaretçiler, bu bölümde insaların avlanma şeklini, ateşi nasıl yaktığı ve toplayacılık faaliyetlerini anlatan canlandırmalarla karşılaşıyor. Ayrıca 12 bin yıl öncesine ait tarihlenen ve bölgedeki en eski limanın da bulunduğu Çat Höyüğünün de aralarında bulunduğu önemli höyüklerin gösterimi de ziyaretçilere anlatılıyor. Tarihi 12 bin yıl öncesine dayanan ortaçağ Hasankeyf’in başkentlik yaptığı dönemde önemli tarihi eserler müzede sergileniyor.

TUNÇ ÇAĞI ESERLERİ

Müze salonunda öne çıkan ticaret faaliyetleri ile Dicle nehri kenarındaki Kuriki Höyüğündeki eserler de sergileniyor. Müzede Dicle, Botan ve Garzan çayı yatağındaki höyüklerden çıkan eserler ve M.Ö. 3500’e tarihlenen oyun taşları ve kemikten bilezikler de incelenebiliyor. Demir çağa ait eserlerin de görücüye çıktığı Batman Müzesinde farklı dönemlere ait eserler projeksiyon cihazından duvara görüntü veren 360 derecelik bir video gösterimini izleme şansını sunuyor.

Editör: TE Bilişim