*Diğer sektörlerde olduğu gibi terzilik mesleğinde de işlerin durma noktasına geldiğini belirten Batman’ın eski terzilerinden Nedim Altun, “Terziler artık iş yokluğundan ya tamirat yapıyor ya da tek-tük ısmarlama takım giysi siparişiyle ayakta durmaya çalışıyor” dedi.

“HAZIR GİYİM İŞLERİ DÜŞÜRDÜ”

Batman’da 1980’lerin başında terzilik mesleğine başlayan 51 yaşındaki Nedim Altun, hazır giyimin terzilik mesleğini olumsuz etkilediğini söyledi. 35-40 Yıl öncesinde Batman’daki terzilerde 4-5 kalfanın çalıştığını belirten Altun, “Bir dönemler Batman’da petrol sektörlerinde 6000’i aşkın petrol emekçisi çalışırdı. Irak-Habur kapısı açıktı. Tekel bacasız fabrika gibiydi. TÜPRAŞ Rafinerisinin özelleştirilmesi, TPAO’nun küçülmesi, Tekel’in kapatılması ve hazır giyimin gelişmesiyle ister istemez terzilik mesleğini de olumsuz yönde etkiledi” diye konuştu.

“KALİFİYE ELEMAN YETİŞMİYOR”

1995 Yılında Turgut Özal Bulvarında kurduğu terzilik atölyesinde mesleğini sürdürmeye çalıştığını söyleyen Nedim Altun, “Bu mesleğe 1980 yılında Şengünler Pasajı’nda Medeni Çelik ustanın yanında başladım. O yıllarda bir dönem okula giderdim, bir dönem de terzilik mesleğini öğreniyordum. Birçok eski meslekte olduğu gibi mesleğimizde eski günleri arıyoruz. Artık eskisi gibi kalifiye eleman yetişmiyor. Bu mesleği sürdürenler kalfa bulmakta zorlanıyor. Yeni kalfaların yetişmemesi piyasada usta sayısının hızla düşmesine neden oldu” dedi.

“TAMİRATLA AYAKTA DURANLAR VAR”

Altun, şöyle devam etti; “Günümüzde artık bazı meslektaşlarımız iş yokluğundan sadece tamirat yapıyor, bazıları da aldığı tek-tük ısmarlama giyim kıyafetini dikip ayakta durmaya çalışıyor. Ismarlama giyim ile hazır giyim kesinlikle kıyas edilmemeli. Tüm beğeninizi yansıtan, kişiye özel şıklık ve konforu aynı anda tecrübe edebilmek hazır giyimde mümkün değil. Mağazada alış verişler hızlı ve pratik olmakla beraber sizin o andaki tercihlerinizi yansıtamaz. Sadece rafta sunulan dönemsel modellerden bir seçim yapmanıza olanak verir.”

“TERZİNİN ELİNDEN ÇIKAN KIYAFET BAŞKADIR”

Terzilerin diktiği ısmarlama kıyafetin uzun ömürlü olduğunu hatırlatan Altun, “Boyundan cebine, astarından düğmesine, en ince ayrıntısına kadar usta eller tarafından hazırlanan ısmarlama giyim tartışılmaz. Ismarlama dikim takım elbiseyi yıllarca bozulmadan giyebilirsiniz. Kişiye özel giyim hazır dikimde makine başında bir eleman sıradan çıkardığı bir ürünle muhatap olurken, özel ısmarla dikiminde ise 30-40 yıllık ustalık ve kalitenin izleriyle karşılaşıyorsunuz. Terzinin elinden çıkmış bir kıyafet kişinin ölçülerine ve zevkine özeldir. Bu nedenle ısmarlama giyim hiçbir zaman ölmez.” (Altan Ayaz)

Editör: TE Bilişim