BATMAN’I VAR EDEN PETROLCÜLER

50’li yıllarda küçük bir köy olan İluh, Batman Rafinerisiyle birlikte çehresi değişiyordu. Türkiye Petrollerinin merkez üssü de Batman olmuştu. Rafineri tesisleri bitişiğindeki alanlar ise mühendisler ile yabancıların meskenine dönüşmüştü. Yorgun, harıl harıl çalışan, iş hali ve iki hali birbirinden bıçak gibi ayıran petrol tesislerinin bulunduğu yer ile İluh köyü arasında uçurum vardı.


İlk Rafineri Müdürü Şemsi Ağar’ın da bulunduğu eski petrolcülerin aralarında kadın Petrol Mühendisler de Batman’da görev yapıyordu

SİTE DE İLK OKUL!..
İstanbul ve Ankara’dan Batman’a yerleşen dönemin petrol mühendisleri ve idarecilerinin öncelikli görevlerinden biri de Türkiye Petrollerinin bulunduğu alana eğitim yuvasını kazandırmaktı. İluh köyündeki ilk eğitim yuvasının ardından 1960 yılında ikinci okul Site’ydi. Petrolcü mühendislerinin çocuklarının yanı sıra çevredeki bazı İluhluların çocukları da TPAO’nun o ilkokulunda eğitim-öğretime ‘merhaba’ demişti. 


İşte Site’deki ilk eğitim yuvasına giden iki öğrenciyle hatıra fotoğrafı çeken bir eğitimci

SİTE’DE SOSYAL HAYAT
Batman’ın modern semti olarak bilinen Site, yapılaşmaya başladığı yıllarda sosyal aktiviteleriyle gündemdeydi. Bir dönemler sanatçıların da konuk olduğu ve film çektiği Türkiye Petrollerinin Site’sinde oturanlar sinema, tiyatro ve konserleri ilgiyle takip ederlerdi.


Türkiye Petrollerinin Site’sinde aileler, sosyal etkinlikleri kaçırmazdı

1957’DE TPAO...
1955-56 Yıllarında Batman Rafinerisinin üretime başlamasıyla artık yeni semt halini alan Site’de de ‘hayat’ başlamıştı. Küçük bir ormanı andıran Site’deki evler, büyük kentlerdeki semtleri andırıyordu. Petrol mühendislerinin kaldığı Site’deki manzaraya yabancı konuklar  da hayrandı. Mesai bitiminde çay bahçesinde bir araya gelen dönemin petrolcü ailelerinin düzenledikleri çay partileri konuşulurdu.


Site’de oturan aileler arasında çay partileri düzenlenirdi

RAFİNERİNİN İLK MÜDÜRÜ
Kimya Mühendisi Şemsi Ağar, uzun süre Meymuniye boğazındaki ilk pilot Rafineri’de görev yaptı. Fakat o küçük Rafinerinin kapatılmasından sonra Batman’da kurulan büyük Rafinerinin başındaydı. Tecrübeli ekiple Batman Rafinerisinde yıllarca görev yapan Merhum Ağar, fırsat buldukça ailesine de zamanını ayırıyordu. İşte Batman Rafinerisinin ilk Müdürü Ağar, güzel günlerinin geçtiği Batman’da ailesiyle birlikte.


Editör: TE Bilişim