ÜRETİCİ DE ÇİFTÇİ DE MEMNUN
Komşu İl Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde tarlalarda damlama sistemiyle yetiştirilen domates, Batman’da satış rekoru kırıyor. Ramazan ayında hemen her manav ve tezgahlarda boy gösteren Bismil’deki damlama sistemi ile yetiştirilen domateslerin büyük bölümü Batman piyasasında tüketiliyor. Tarım arazilerinin büyük bölümünde kuru tarım yapıldığını belirten çiftçiler; “Son yıllarda üreticiler, özellikle sulama olanağı bulunan bazı bölgelerde daha yüksek verim olanağı sunan tarlada, Dicle nehrinde boru ile sulama yapılırken, Barava tarafından su kuyuları açılmakta ve sayıları gün geçtikçe çoğalmaktadır. Damlama ve naylonlu domates yetiştiriciliği gibi, bu tarz üretimin tercih edilmesinin nedeni, birim alanda daha fazla bitki yetiştirerek, daha kaliteli, ihracata uygun, pazar değeri yüksek ürün elde etmek ve piyasaya sunmaktır. Bismil’de bir süre önce damlama sulamalı toprak üzerinde siyah naylon örülü bitki başlığı dışarıda domates üreticiliği yapılıyor” diye konuştular.

“DOMATESE TALEP ARTTI”
Tarım teşkilatının desteği ile damlama ve naylonlu domates yetiştiriciliğinin Bismil’in yanı sıra Batman’da da yaygınlaştığına işaret eden çiftçiler, şöyle konuştular; “Ülkemiz sebze yetiştiriciliğinde domates, diğer sebze türleri ile karşılaştırıldığında, üretim miktarı bakımından ilk sırada yer almaktadır. İklim şartlarının uygunluğu, buna bağlı olarak farklı bölgelerde yetiştiricilik yapılabilmesi, açıkta ve örtü altında yetiştirme olanakları domatesin geniş ölçekli bir üretim faaliyeti olduğunun önemli göstergesidir. Gerek dünyada gerekse ülkemizde tüketiciler tarafından yaygın olarak tercih edilmesi ise özellikle farklı değerlendirme şekilleriyle sofralarımızda yer almasına dayandırılabilir. Günümüzde artan tüketici bilincine bağlı olarak insan sağlığına yarar sağlayan maddeler içeren sebzelere ilgi artmaktadır.”

“SEBZE ÜRETİMİ ARTIYOR”
Tarım teşkilatı yetkilileri, domates üretimine son dönemlerde talebin arttığına dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdüler; “Domates, A ve C vitamini bakımından zengin olmasının yanı sıra iyi bir potasyum kaynağıdır. Zengin vitamin ve mineral içeriğinin yanı sıra domatese rengini veren maddeler sayesinde insanlarda prostat, bağırsak, mide, karaciğer ve meme kanserine karşı koruduğu, yaşlanmayı geciktirici etkiye sahip olduğu bildirilmektedir. Bismil’de de Batman’da da sebze üretimi artmaktadır. Sulama kanallarının bitmesiyle, Kuru tarlalar suya kavuştuğunda, yörenin ekonomisi yükselecektir.” (Abdullah Türeli)

Editör: TE Bilişim