PETROLCÜLERDE BATMAN TECRÜBESİ

1955 ila 1965 yılları arasında Batman Rafinerisi’nde ilk müdürlerinden biri petrol mühendisi Hasan Göker’di. Batman Rafinerisi’nden sonra İzmit’teki İPRAŞ Rafinerisini kurmak için Göker, İPRAŞ Genel Müdürlüğü’ne, TPAO eski Genel Müdürü Turgut Gülez ise İPRAŞ yönetim kurulu Başkanlığı’na atanmıştı. Dönemin Cumhurbaşkanı merhum Cevdet Sunay, Batman Rafinerisi’ndeki tecrübelerini İPRAŞ Rafinerisi’ne yansıtan ilk petrolcüleri kutlarken, objektiflere böyle yansımıştı.

BATMAN, KOCAELİ FARKI

1955 ila 2007 Yıllarında TPAO Batman Bölge Müdürlüğü bünyesindeki TÜPRAŞ Batman Rafineri Müdürü Hasan Göker, petrolün başkenti Batman ile Kocaeli arasındaki farkı şöyle değerlendirmiş: “Batman’da çalıştığımız dönemde her ünitede bir temizlik görevlisi olurdu. görevliler yerleri siler, ünite sahasına yayılan yağ birikintilerini temizlerlerdi. İzmit İPRAŞ Rafinerisi’nde ise ABD’li mühendisler bize; ‘her ünitenin çalışanları kendi sınırları içindeki alanı kendileri temiz tutmak zorundadır’ dediler. Biz de bu yöntemi benimsedik ve kısa zamanda herkes ünitelerini temiz tutmaya başladı.”

KAYMAKAM, PETROLCÜLERDEN KOPMAZDI

12 Eylül 1980 darbesinde dönemin Batman Kaymakamı aslen Ispartalı Hayrullah Yıldız’dı. TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün yöneticileriyle diyalogu ön planda tutan Yıldız, zamanın büyük bölümünü TPAO tesislerinde geçirirdi. TPAO’nun ilk doktorlarından merhum Cengizhan Özer ve doktor merhum Kadir Sungur’un aralarında bulunduğu 1981 yılının Ekim ayında TPAO tesislerinde TPAO’nun eski yöneticileri Şaban Ömarasalı, Burhan Önal, Sıtkı İlker, Adnan Gümüştaş ve Sıddık Avcı ile hatıra kare çeken eski Kaymakam Yıldız, Batman Kaymakamlığı görevinin ardından Amasya Valiliği’ne atanmıştı.

SİTE’DEKİ AİLELER, SİNEMAYA AKIN EDERDİ

1970’li Yıllarda TRT’nin ‘siyah-beyaz’ televizyonu modaydı. 1960 ila 1980 yılları arasında Batman’da TPAO sinemasıyla bir kent merkezinde sinema sayısı 7 idi. Bir zamanlar sinemalar revaçtaydı. TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün bulunduğu Site Mahallesi’ndeki sinemaya, petrol emekçileri aileleriyle sinemanın yolunu tutardı. İşte TPAO Kapalı Sineması’na o dönemlerde henüz vizyona girmemiş filmi izlemek için eski petrolcüler, gişe önünde kuyruk oluşturmuştu.

Editör: TE Bilişim