PETROL’ÜN İLK FUTBOLCULARI

Batman’ın ilk amatör ve profesyonel ekibi konumundaki Petrolspor, 1955 yılında kurulan TPAO ile aynı zamanda yaşıt. TPAO Batman Bölge Müdürlüğü bünyesinde yıllarca kalan Kulüp için yapılan tesisler bir zamanlar bölgede yoktu. Kurulduğunda forma rengi petrol Yeşili ile Beyaz olan Petrolspor’un ilk futbolcularından Erdem Güzelses ve Diyarbakırlı Salih Oto, poz verdiklerinde arka fonda TPAO’nun kapalı spor salonu ile bazı tesisleri dikkat çekiyor. TPAO tesisleri dışında ‘İluh’ tepesi dışında yerleşim birimi yok gibi.

PETROLSPOR İLE BATMAN GENÇLİKSPOR

Petrol Kenti’nin ilk takımı olan Petrolspor’un ardından kurulan ikinci amatör takım ise Batman Gençlik Spor’du. Batman’ın iki eski ekibi arasındaki maçlar zevkli ve çekişmeli geçerdi. Petrolspor’un kaptanı Erdem Güzelses’ti. Batman Gençlikspor’da kaptan ise Fethi Baysal’dı. İşte 1963 yılında TPAO Stadında Batman’ın iki eski kulübünün maç öncesinde çektikleri hatıra karede; işte dönemin idareci ve futbolcuları; TPAO Batman eski Bölge Müdür Yardımcısı Tuncay Tumay, Abdullah Yangın (Batman Gençlik), kaleci Fahrettin (Petrol), merhum Ahmet Günbattı (Petrol), Fahrettin Tanık (Petrol), Emin (Petrol), Raman Öztürk (Petrol), Kenan (Batman Gençlik), Nazif (Petrol) ve Cengiz Tarhan (TPAO’da eski teknik ressam). Oturanlar; Halit Beytüt (Batman Gençlik), Enis Tanı (Batman Gençlik), Toto Mehmet (Batman Gençlik), Metin Ünal (Batman Gençlik), merhum Şükrü baba (Petrol), merhum Muzaffer Koyuncu (Petrol), Müjdat Demir (Petrol) ve Fethi Baysal (Batman Gençlik).

MİSAFİRHANEDE DOĞUM GÜNÜ PARTİLERİ OLURDU

Bir zamanlar TPAO’da çalışan mühendis, tekniker, jeolog ve ünite müdürlerinin çocuklarının, doğum günleri için 1 Nolu Misafirhane ile lokalde ‘Doğum günleri’ yapılırdı. Aynı günde doğan çocuklar için yapılan doğum günlerinde pastayı ise TPAO’nun bir dönemler ünlü aşçı ve pasta ustası merhum Nezhet Ustabaşı yapardı. İşte 1960’lı yılların ortalarında TPAO’da o dönemlerde yaş gününü kutlayan o çocuklar şimdilerde 60 yaşın üstünde.

TPAO’DAN GAZETECİ TURAN GEÇMİŞTİ

Batman’da uzun yıllar Günaydın Gazetesi Muhabirliği’ni yapan Hüsamettin Turan, geçen yıl yaşama veda etmişti. Gazeteciliğin yanı sıra bir zamanlar TPAO bünyesindeki Batman Rafinerisi’nde görev yapan eski gazetecilerden Turan, TPAO’nun eski Spor Şefi Şehmus Öney’le birlikte İtfaiye teşkilatında da Erdem Güzelses’le birlikte çalışmıştı. Rafineri eski İtfaiye Müdürlüğü’nü yapan Güzelses, eski gazeteci Turan ve Öney’le birlikte Petrolspor’a ciddi katkıları olmuştu.

Editör: TE Bilişim