BATMAN TPAO’DA 1959’DAKİ YÖNETİCİLER
Yıl, 1959. Yer, TPAO Batman Bölge Müdürlüğü eski Misafirhanesi. O zamanlar TPAO Batman Bölge Müdürlüğü yöneticileri, eşleriyle bir etkinlikte bir araya geldiklerinde objektiflere böyle yansımıştı. Mustafa Sezgin, Özkan Gümüş, İsmail Kafesçioğlu, ABD’li Mr. Zeev Rice, Mithat Atalay, Turgut Bolgi, Süreyya Ekim ve eşleri, 61 yıl öncesinde TPAO’daki dayanışmanın belki de karesini çekmişlerdi. Bu yöneticilerin çoğu Batman’daki görevlerinin ardından Ankara’ya terfi etmişti.

DÖRT BAŞARILI PETROLCÜ
Bir dönemler TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde çalışmalarıyla adlarından söz ettiren bu dört sima, adını petrolcülüğe yazdıran isimlerdi. Sait Şahankaya, Mithat Tolgay, H. F. Eryılmaz ve İsmail Kafesçioğlu, Batman’da çalıştığı dönemlerde üst düzey yöneticilerce takdir edilmişti. Raman, Garzan ve Batı Raman sahalarının genişletilmesinde eski petrolcülerin katkısı büyüktü.

İKİKÖPRÜ’DE TPAO KAMPI
Garzan petrol sahasına komşu olan Beşiri ilçesinin İkiköprü (Aviske) beldesinde, TPAO 1964 yılında yeni petrol sahası için kamp kurmuştu. O dönemler petrol mühendislerinden Emin İlhan, Necat Pekcan ve Doğu Tuna, Aviske kampında ‘Kahve’ molası verirken, objektiflere böyle yansımıştı.

TPAO’DAN GÜZELSES GEÇMİŞTİ
1975 Yılına kadar Batman Rafinesi’nin TPAO’ya bağlı olduğu dönemlerde İtfaiye Müdürü Erdem Güzelses’ti. Diyarbakır’ın ünlü ses sanatçısı ‘Şark’ın Bülbül’ü Celal Güzelses’in büyük oğlu Erdem Güzelses, 1980 öncesi emekli olduğunda eski petrolcülerle ‘Biriktirme Sandığı’ kuranlar arasında yer almıştı. İşte Biriktirme Sandığı’nda yer alan eski petrolcüler Madran Burak, Fahrettin Özkılıç, Fevzi Öğücü, Salih Kültürel, Turhan Demiray, Hüseyin Baharöz,. (Ayaktakiler) Remzi Özerdoğan, İsmail Özkan, Erdem Güzelses, Ahmet Özkılıç, Ünal Özkan ve Ertuğrul Üçel.

İKİNCİ KEZ GENEL MÜDÜRLÜKTEN İSTİFA ETTİ
Başarılı petrolcü Selahattin Özkan, Batman’ın ilk Kaymakamı Altay Kancaal için Siirt’ten gönderilen ve çalışmayan makam aracını geri göndermişti. Gençlik yılları Batman’da geçen Özkan, iki kez TPAO Genel Müdürlüğü’ne atandı. Tarih 23.01.1981. Dönemin TPAO Genel Müdürü Firuzan Ardıç, ikinci kez atanan Selahattin Özkan’a, Genel Müdürlük makamını teslim ediyor. Özkan, Ardıç, Belgin Erkan, Necati Alp, Ahmet Uyduran, Yücel Ataün, ve Ergün Coşkun’la bir arada olan eski Genel Müdür Özkan, ‘işine karışıldığı’ gerekçesiyle 4 ay gibi süreden sonra görevinden istifa etmişti.

Editör: TE Bilişim