SİTE KONUTLARI VE MAKAM ARAÇLARI

Batman’ı bugünlere getiren TPAO’nun Site Mahallesi’nde yönetici ve idarecilerin konutları tamamlandığında, farklı kültürlerin bir arada yaşadığı adres olmuştu. Türkiye’nin dört bir yanından Batman’da buluşan eski petrolcüler, farklı bir yaşam tarzını da beraberinde getirmişti. Petrolcü yöneticiler için yapılan özel yapılan bahçeli özel kontular, günümüzde yıllar meydan okuyor.  O dönemler petrolcü yöneticilerin makam araçları, ‘Landrover’ tipi jeeplerdi. İşte yöneticilerin konutları önünde dönemin makam aracı olan Landrover araçlar.

1967’DE PETROLCÜLERİN İŞ KİYAFETLERİ

Yıl 1967. TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün sismik ve jeoloji ünitelerindeki görevliler için iş kıyafeti yapılmıştı. Sahalarda çalışan petrol emekçilerinin iş kıyafetleri, şimdi ki gibi bir önlükten ibaret değildi. 45 Yıl önce tek tip kıyafetlerle çalışan TPAO işçileri, parmakla gösterilirdi. 1967 Yılında TPAO Bölge Müdürlüğü’nün eski benzinli Ünimog kamyon ve Landrover araçlarının önünde objektiflere yansıyan eski petrol emekçilerinden bir kare.

70’LERE KADAR KASKET VARDI

1970’li Yılların sonuna kadar kasket ve şapkayla kurum ve kuruluşlarda çalışılırdı. O dönemlerdeki kurumlardan biri de TPAO idi. Kasket ve şapka ile petrol sahalarının yolunu tutan petrol emekçileri, eski petrol mühendisleriyle de hatıra fotoğraf çekmeyi ihmal etmezlerdi. 1980 Darbesinden sonra işyerlerinde kasket ve şapkayla çalışmaya sınır getirilmişti. TPAO Sitesi’nde 1980 öncesinden dönemin mühendisleriyle hatıra kare çeken kasetli bazı petrol emekçileri.

TPAO, BÜYÜK BİR AİLEYDİ

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı bir dönemler büyük bir aileydi. 1960 ve 70’li yıllarda 7000’i aşkın işçinin çalıştığı TPAO’da sahada çalışan da ofiste görev yapan da mutluydu. Kırsal alanda karavana ve seyyar kamplarda çalışan petrol mühendisleri, teknikerler ile petrol emekçilerinden oluşan bir ekip, Gercüş ile Midyat arasındaki bölgede çalışmıştı. Bu kare bir zamanlar TPAO’nun büyük bir aile olduğunu gözler seriyor.

Editör: TE Bilişim