İKİ BAŞARILI SİMA ARAMIZDA DEĞİL

Yıl 1988. Batman Kaymakamlığı görevinde başarılı çalışmalarıyla adından söz ettiren merhum Aydın Arslan, komşu Diyarbakır’a Emniyet Müdürü olarak atanmıştı. TPAO Bölge Müdürlüğü görevinin son dönemlerinde Batman’a mükemmel bir bina kazandıran isim ise ‘Efsane Müdür’ merhum Mehmet Yamaç’tı. Eski Başbakan merhum Turgut Özal hükümetinde Enerji’den sorumlu Devlet Bakanı ise Kazım Oksay idi. Aslen Bolulu eski Bakan Oksay’ın açılışını yaptığı bölge binasının girişinde objektiflere yansıyan Batman’ın eski önemli iki siması Arslan ve Yamaç, şimdilerde aramızda değil.

YILDÖNÜMLERİNDE BATMAN ÖNCELLİĞİ

Kara altın’ın başkenti Batman’da, TPAO’nun kuruluş yıldönümleri geçmişteki imkanlarla dolu dolu geçerdi. TPAO’dan emekli olanların da davet edildiği o yıldönümü etkinliği zaman zaman kentte günün konusu olurdu. Yıl, 1984. TPAO eski 1 nolu Misafirhanesi’nde yapılan TPAO’nun kuruluş yıldönümü etkinliğine eski Genel Müdür İsmail Kafesçioğlu da katılmıştı. Aralarında TPAO Batman eski Bölge Müdürü merhum Mehmet Yamaç ve Yardımcısı Adnan Gümüştaş’ın da katıldığı 10 Aralık’taki siyah-beyaz karede yer alan eski TPAO’cular: “Adnan Gümüştaş, İsmail Kafesçioğlu, Okan Özdemir, merhum Mehmet Yamaç, Nezir Külahlı, Erdoğdu Doğruer, Tacettin Dölek ve Meki Aydın. (Oturanlar); Mesut Büyükbay, Samim Tatlı, Halis Özköse, Mustafa Baykal, Batman eski TPAO Bölge Müdürlerinden Erdal Ahıska, Necat Yasavul ve Yaşar Akçay.”

TPAO’DA TARİH YAZDIRAN DÖRT SİMA

Bu dört sima yıllarını, TPAO’ya veren petrol emekçileriydi. Petrol aramalarında ilk arama yapan MTA idi. Maden Teknik Arama’dan TPAO’ya geçiş yapan isimlerin başında TPAO Batman Bölge Müdürlüğü eski Spor Şefi Şehmus Öney’in başsondör olan babası merhum Yusuf Öney, yanında Osman Bilen, ortalarında Sait Şahankaya ve Aytekin Dursun, tam 61 yıl önce TPAO’nun yıl dönümünde 1 nolu misafirhanedeki kutlamada bir araya gelmişlerdi. Türkiye Petrolleri’nde tarih yazan dört simadan Öney, Şahankaya ve Bilen aramızda yok.

BİR ZAMANLAR TPAO’DA ÜNİTE MÜDÜRLERİ

1960’lı Yılların son dönemlerinde TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’ndeki Ünitelerin yöneticiliğini üstlenenler, şık giyimleriyle dikkat çekerdi. 1967 yılının Mayıs ayında Site Mahallesi’ndeki eski Misafirhanede düzenlenen ‘Petrolcülerin Gecesi’nde bir araya gelen dönemin TPAO’daki ünite yöneticilerinden Personel Grup şefi İlhan Akman, Sondaj Mühendisi Metin Güven ile diğer ünite müdürlerinden Ümran Kırca, Necdet Öğretmenoğlu ve Mustafa Ertuğ Gürkan, objektiflere böyle yansımıştı.

Editör: TE Bilişim