BATMAN KAYMAKAMLIĞINDAN KIBRIS’A

1957 Yılında ‘İlçe’ olan Batman’a 1.5 yıl sonra atanan ilk Kaymakam Altay Kancaal, istifa ederek, TPAO’ya geçiş yapan ilk Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunuydu.  Batman Bölge Müdürlüğü’nde uzun süre dönemin Bölge Müdür Muavinlerinden Selahattin Özkan, Mithat Tolay ve Gültekin Köksal gibi ünlü petrol mühendisleriyle çalışan Kancaal, TPAO’da personel müdürlüğünü de yürütmüştü. Eski Kaymakamlık mesleğini TPAO uğruna bırakan Kancaal, 1977 yılının Nisan ayında ise Türkiye Petrolleri Genel Müdürlüğü’nce Kıbrıs Türkiye Petrolleri Genel Müdürlüğü’ne atanmıştı. Batman’ın ilk Kaymakamı Altay Kancaal, TPAO’nun haber bültenine de manşet olmuştu.

BAYKAL, TPAO GENEL MÜDÜRÜ DEĞİŞTİRMİŞTİ

Tarih 22.02.1978. Dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Deniz Baykal’dı. TPAO Genel Müdürlüğü’nü yürüten Demirel’in Başbakanlığı döneminde Devlet Bakanlığı yapan Mehmet Gölhan’ı görevden alan eski Bakanlardan Deniz Baykal’dı. Eski Bakanlıkta devir teslim töreninde konuşan eski Enerji Bakanı Baykal ile TPAO’nun eski Genel Müdürleri Mehmet Gölhan ve İsmail Ertan objektiflere böyle yansımıştı. Ertan, Devlet Planlama Teşkilatı’ndan TPAO Genel Müdürlüğü’nün başına geçmişti.

PARK RESTAURANT, KRİSTAL’I ARATMAZDI

Bir zamanlar TPAO Batman Bölge Müdürlüğü tesisleri içindeki Park Restaurant, TPAO’nun üst düzey konakları ile Batman’a gelen misafirlerin ağırlandığı mekandı. Lezzetli yemeklerin çıktığı bu tesis, petrol şehrinde iz bırakan eski Bölge Müdürü merhum Mehmet Yamaç’ın üzerinde titrediği yerdi. Eski Park Restaurant, şimdi ki Kristal Park’ı aratmazdı. Yıl 1979. Dönemin TPAO yöneticilerinden Önder Erdal, Esat Can, TPAO Batman eski Bölge Müdür muavini Sıtkı İlker ve TPAO eski avukatlarından Kaya Egemen, Park Restaurant’ta sohbet ettikleri an.

SANATÇILAR, TPAO’DA AĞIRLANIRDI

Yıl 1974. Kuma filminin başrol sanatçıları Hakan Balamir ve Fatma Girik, TPAO’nun 1. Nolu eski Misafirhanesi’nde ağırlanmıştı. Girik ve Balamir, film çekimleri için gündüzleri tarihi ilçe Hasankeyf’teydi. Sanatçılar, geceleri ise TPAO Batman Bölge Müdürlüğü tesislerinde konaklardı. Dönemin petrolcülerin misafiri olan iki ünlü sanatçı ile hatıra kare çekenler Ayşegül Can, Alev Akyazan, Yüksel Dumanlı, Deniz Erim, Ülkü Ülker ve Sevda Tümay. Bu karedekilerin tamamı bu şehri terk ederken, Kuma filminin başrol sanatçısı Hakan Balamir, uzun bir süre önce yaşama veda etti. Balamir ve eski petrolcü mühendislerinin eşlerinden geride bu hatıra kare kaldı.

Editör: TE Bilişim