1960’lı yıllarda sinema sayısının 7 olduğu Batman’da kapalı gişe oynayan sinemaların başını TPAO Kapalı sineması çekiyordu. Bir zamanlar İstanbul’da vizyona girmeyen filmler, TPAO sinemasında gösterime girerdi.

**Yıllarca TPAO’da çalışan eski personel emekli olduktan sonra yılda bir kez düzenlenen ‘Avcıların Buluşma’ etkinliğinde bir araya gelirdi… TPAO’nun kurumlar arası voleybol turnuvaları izlenmeye değerdi. Beyaz Saray binası ise etkinliklerin adresiydi. Bir dönemlerin Türkiye Petrolleri Batman Bölge Müdürlüğü’nden farklı kareler...

KAPALI GİŞE OYNAYAN SİNEMAYDI
1960 ila 70 Yılları arasında Batman’da sinema sayısı 7 civarındaydı. Raman Dağı’ndaki seyyar sinema ile petrol kentinde 50-60 yıl öncesinde sinemalar kapalı gişe oynardı. Bir zamanlar TPAO’nun İstanbul’dan getirdiği filmlere, Site Mahallesi’ndeki petrolcüler, aileleriyle birlikte izlerdi. Petrolspor eski Genel Sekreteri Esat Can, sinemadan elde edilen gelirin Kırmızı-ekibe bağış diye yapıldığının altını çiziyor: “1963 ila 1977 Yılları arasında Batman’da çok güzel bir yaşam vardı. Her şeyden önce altın mikrofon kazanmış bir orkestramız vardı. Çarşamba, Cuma ve Cumartesi haftada üç gün akşamları müzik olurdu. Sinemada sezonun ilk filmleri, vizona girmeden Batman’da gösterime girerdi. Haftada 2 gün alt-yazılı orijinal iki yabancı film, iki gün de Türk filmi sinemada gösterimde olurdu. Sinema, havuz ve lokalin geliri Petrolspor’a verilmişti.”

TPAO’DAKİ AVCILAR, BATMAN’DA TOPLANIRDI
TPAO Bölge Müdürlüğü’nden emekli olanlar, her yılın Kasım ayının haftasında Batman’da toplanırdı. Daha çok av merakı olan eski petrolcüler ‘Avcıların Buluşması’nda petrol kentine konuk olurdu. 1970 Yılında Batman’da bir araya gelen İstanbul’dan Zeyyat Avcı, İzmir’den Dr. İlhami Akdeniz, Hami Akdeniz, eski ünlü sanatçı Celal Güzelses’in oğlu Erdem Güzelses, Batman’ın ilk doktorlarından Ankaralı Dr. Tarık Yeğiner, Lütfi Kayran, Nuri Çankaya, Eczacı İzzet Öz, Mehmet Gelgel ve İskendurun-Dörtyol’dan Abiden Eroğlu, keklik ve tavşan avı için Raman Dağı’nı seçmiştiler. Yanlarında o dönemlerin son model tüfekleriyle Batman çevresindeki dağlara çıkan eski petrolcüler, 1 nolu eski misafirhanede konaklayıp nostalji yaşarlardı. Şimdilerde o gelenekler da tarihe karıştı.

GELENEKSEL TURNUVALAR NEFES KESERDİ
TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde yıllarca üniteler arasında süren Voleybol turnuvaları kesintisiz sürdü. Melih Genca Kapalı Spor salonundaki nefes kesen turnuvaları, TPAO personeli kaçırmazdı. İşte 1977 yılında kapalı spor salonunda düzenlenen turnuvada eski Petrolspor’lu bazı futbolcuların da yer aldığı voleybol turnuvasında ter döken üç sima şimdi aramızda yok. Nihat Tan, Salih Eren ve Metin Aktan, hakkın rahmetine kavuştu. Fevzi Ahi Erdener, Aydın Aydın ve Mesut Geyik de voleybol turnuvası takımında ter dökmüştü.

BEYAZ SARAY BİNASI ETKİNLİKLERİN ADRESİYDİ
TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’ne ait ‘Beyaz Saray’ binası, bir dönemler etkinliklerin adeta adresi sayılırdı. 2007 Yılına kadar ayakta olan TPAO’nun sembol binalarından Beyaz Saray, hem petrol sahalarında gören yapan emekçilerin yeriydi hem de TPAO’nun hem geleneksel hem de bazı etkinliklerin yapıldığı mekandı. TPAO’nun bir yıldönümünde hatıra fotoğrafı çeken eski TPAO mensupları Metin Sur, A.Hakim Türe, A.Halim Karabıyık, Emin Alp, Şaban Özmarasalı, Saim Akdumlu, Hüseyin Kahveci ve Adil Başcı, Beyaz Saray binası önünde. Bu ekipteki İnşaat Baş Mühendisliği’nin eski kurmaylarının tamamı TPAO’dan emekli oldu.

Editör: TE Bilişim