BATI RAMAN’IN KALBİ
Raman’dan sonra petrol üretiminin yıllardır kesintisiz sürdüğü adreslerden biri de Batı Raman’dır. TOKİ emekliler konutlarının oluşturduğu Kardelen Mahallesi, şimdilerde kara altının üretim merkezlerinden 3 TP 2 pompa istasyonuna komşu. TPAO’da ‘3 TP 2’ dediğiniz zaman, sizi ancak eski petrolcüler ile Batı Raman personeli anlayabilir. TPAO’dan emekli olan her petrol emekçisi bu tesisi bilir. Petrolün başkentinde tüm Batmanlıların bilmesi gereken bu tesis; dünyada çok ender görülen ciddi bir petrol projesinin parçasıdır. ‘TP’ transfer pompa istasyonu 1978 yılının Kasım ayında Dünya Bankası’nın 2.5 milyon dolarlık kredisiyle kurulmuştu.

TPAO ÜRETİME LABORATUVAR
Bir zamanlar TPAO’nun kalbi konumundaki Üretim Müdürlüğü’ne laboratuar ve atölyeler binasını kazandıran isim eski TPAO Bölge Müdürü merhum Mehmet Yamaç’tı. 15 Mayıs 1985 tarihinde dönemin Bölge Müdürü Yamaç, Bölge Müdür muavinlerinden Sıtkı İlker, Mehmet Ergüder, A. Kemal Gök, Ekrem Özcan, İbrahim Bilen, Mustafa Baykal ve Nezih Külahlı ile birlikte rezervuar ve atölyeler binasının açılışını yapmıştı. Bu karede yer alan eski Bölge Müdürü Mehmet Yamaç aramızda değil, diğer simalar da TPAO’dan emekli oldu.

PETROL’ÜN EN İYİ KADROSU
Bir zamanlar Batman Petrolspor, Türkiye Ziraat kupasında İzmir-Altınordu ile çeyrek final oynamıştı. O efsane tamımda forma giyenlerden Orhan Kapucu, Diyarbakırspor, Malatya, Samsun ve Fenerbahçe’de forma giymişti. Çetin İnsel ise uzun yıllar Diyarbakırspor formasını terletmişti. Batman Petrol’ün eski antrenörlerinden merhum Muzaffer Koyuncu yönetimindeki efsane kadro: (Ayaktakiler) “İsmail Baysal, merhum Halil Türe, Feridun Yeni, Mithat Atalay, Sedat Özsümer, Orhan Kapucu ve merhum Koyuncu. (Oturanlar): Şemsi Çelik, Mahfuz Fırat, Çetin İnsel, Kadir Gayretli ve Ceylan Ekinci.” 1981 Yılında Siirt’e oynanan Türkiye kupası maçında Petrolspor, Elazığ’ı 1-0’lık skorla yenmişti. Bu kadroda forma giyenlerin tamamı yerli futbolculardan oluşuyordu.

BU KADRO 2. LİGE YÜKSELMİŞTİ
1995-96 Futbol sezonunda kurduğu güçlü kadrosuyla Batman Petrolspor, 103 gollük rekorla 2. Lige ‘merhaba’ demişti. Batman futboluna büyük katkısı olan dönemin TPAO eski Bölge Müdürü Erdal Ahıska ile Bölge Müdür Muavini merhum Mustafa Kart, bir sezon öncesinde kurdukları kadro, Petrol’ün 2. Lige çıkmasında büyük etken olmuştu. Kısa bir dönem Teknik Direktörlüğünü Hasan Çal’ın yaptığı o unutulmaz kadrodaki bazı futbolcular: “Mehmet Ünver, Enver, Mustafa Boztepe, eski Bölge Müdürü Erdal Ahıska, Metin Şimşek, merhum Mustafa Kart, Vahap Akbaş, Feridun Yeni, Fadıl Kayra, kaleci Fehmi, eski masör Selim Gür, Rıdvan Gönülaçar, Muhammed, Salih, Kerim, Erkan, Sait Baymaz, Mustafa Zengin, Fatih Kanağı, Cengiz Akboğa, Ağrılı Şeref, Ordulu kaleci Hüsnü ve eski PTT’sporlu Yunus.” Bu kadroyu koruyan Petrol, bir sezon sonra Malatyalı Teknik Direktör İsmail Tekin’le 2. Lig özlemini gidermişti.

Editör: TE Bilişim