*Raman ve Batı Raman, ilk petrolcülerin ‘Kara altın’da tecrübe edindikleri adreslerdi. Türkiye’nin ilk petrolcüleri bu iki adreste yetişti. İki dağın dili olsa da 60-70 yıl öncesini anlatsa. Bu iki dağa konuk olan üst düzey yetkililer, ilk petrol kuyularında petrolün çıkışına tanık olmuşlardı. ABD’den getirilen ilk sondaj kuleleri Raman ve Batı Raman’da denendi. İşte ilk sondaj kulelerinden siyah-beyaz kareler…

SONDAJDA ÜÇ VARDİYA SİSTEMİ
Petrolün yeni keşfedildiği dönemlerde Sondaj ünitesi, TPAO’nun can damarıydı. Sondaj çalışmaları 3 vardiya halinde 24 saat devam ederdi. Batman kent merkezine komşu olan Raman ve Batı Raman’a Amerika’dan getirilen ilk devasa sondaj kulelerinde dönemin petrol emekçileri, büyük bir özveriyle çalışırdı ve üç vardiya sisteminde işçiler, görevlerini eksiksiz yerine getirdiklerinde, dönemin yöneticilerinden takdir almışlardı.

60’LI YILLARDA BEŞ SONDAJ KULESİ
Raman Dağı’nda ‘kara altın’ın keşfedilmesiyle Türkiye Petrolleri, Amerika’dan 5 sondaj kulesi almıştı. Türkiye’de ilk sondaj kuleleri Raman ve Batı Raman Dağları’nda denendi. İşte 60 yıl öncesinde Raman Dağı’ndaki eski sondaj kulelerinin keşfettiği yeni kuyulardan siyah-beyaz kareler.

YERLİ MÜHENDİS VE TEKNİSYENLERİN BAŞARISI
1960 ve 70’li Yıllarda TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde sondaj faaliyetleri, tamamı yerli mühendis ve teknisyenler tarafından yapılırdı. ABD’li mühendislerin rafineri ve TPAO’dan ayrılmalarının ardından dönemin petrolcüleri, petrol artışında büyük etken sağlamıştı. İşte Raman Dağı’nda sondaj kulelerinde özveriyle görev yapan dönemin petrolcülerinden tarihi bir fotoğraf.

İKİ DAĞDA ÜRETİM HİÇ DURMADI
Raman ve Batı Raman’da  petrol üretimi hiç durmadı. Eski ve yeni petrol kuyularından 1948 Yılından bu yana ‘kara altın’ hep gün yüzüne çıkarıldı. Eski ve yeni kuyularla günümüzde TPAO Batman Bölgesi’nde hala günlük üretim 35 bin varilin üzerinde. Batman dünden bugüne bu rekorla haklı olarak ‘petrolün başkenti’ unvanını aldı.

*Raman ve Batı Raman’da yıllarca hep ‘kara altın’ üretimi gerçekleşti

Editör: TE Bilişim