Barış Arslan

*Batman, 1990’da ‘İl’ olduktan sonra hızla Esentepe’ye doğru kaydı. Batman, son 30 yılda öyle bir değişti ki. Artık cadde, sokak ve güzergahlarda değişim var. İki dönem Batman Belediye Başkanlığını yapan Hamidi, eski ünite müdürleriyle sık sık bir araya gelirdi. 90’lı Yıllarda TPAO Sondaj bölümündeki petrol emekçileri ‘kara altın’ için sıcak havalarda ter dökerdi. TPAO’nun kurumlar arası Voleybol turnuvası günlerce konuşulurdu. İşte dünün Batman’dan bir kesit kare…

MAKİNE BAKIM ATÖLYESİ, AVM’YE DÖNÜŞTÜ

Yıl, 1995. Burası şimdi ki Batman Park AVM. Dönemin cezaevi gören Valisi Salih Şarman, Batman Belediyesi’nin, Haziran ayındaki ‘iş sezonu’ törenine katılmıştı. Dönemin Belediye Başkanı merhum Salih Gök, Belediye Yazı İşleri Müdürü Nurettin Sapan ile eski Belediye ünite Müdürlerinin de katıldıkları törende bir değişmeyen manzara eski Üniversite merkez kampusunun bulunduğu sokak. O güzergahtaki apartmanların bir bölümü aynı. Makine İkmal Bakım Atölyesi’nin yeri ise Batman’ın büyük alış veriş merkezine dönüştü.

ESKİ BELEDİYE BAHÇESİ VE HÜKÜMET KONAĞI

Şimdilerde 2000 İş Merkezi’ne dönüştürülen Batman Belediyesi’nin eski binası ile yine Meydan Ortaokulu olarak inşa edilen eski Kaymakamlık binası-hükümet konağı komşu resmi kurumlardı. Yıl 1987. Dönemin Belediye Başkanı Ataullah Hamidi, eski Belediye bahçesinde çektiği hatıra fotoğrafta ünite müdürlerinden Ömer Ayrılmak, İskan Yel, merhum Nurettin Sapan, Abdulkadir Tatar, Ali Ulutaş ve Bedrettin Raman ile objektiflere böyle yansımıştı. Eski Belediye girişinde fotoğraf çeken Hamidi ve ünite müdürlerinin arkasında eski Kaymakamlık binası dikkat çekiyor.

90’LI YILLARIN SONDAJ EKİBİ

Yıl 1990. Batman’ın, Siirt’ten ayrıldığı tarihti. Siirt’e 15 kilometre yakınlığında açılan ‘Erdin’ kuyusunda tüm aramalara rağmen ‘kara altın’a rastlanılmamıştı. Dönemin petrol emekçilerinden merhum Hasan Dal, Naci Kumaş ve Ziver Arslan, sondajın tecrübeli elemanlarındandı. Batman’da Kültür Mahallesi’nde ilk konut yapan girişimcilerden petrol emekçisi Hasan Dal’dı. Kalp krizi sonucu Dal, hayatını kaybetmişti. TPAO’nun eski sondaj elemanları da emekliye ayrıldı.

NEFES KESEN TURNUVALARDI

TPAO’da yıllardır gelenekselleştirilen Voleybol turnuvaları, üniteler arasında heyecan yaşatırdı. Dönemin TPAO yöneticilerinin de katıldıkları Voleybol maçları nefes keserdi. Yıl 1987. TPAO Kapalı Spor Salonunda düzenlenen Voleybol turnuvasında Sondaj ekibi, birincilik kupasını kazanmıştı. İşte Sondaj Voleybol takımında forma giyen eski petrolcüler: “Merhum İbrahim Boğuş, M. Şah Tatargan, Nizamettin Özlük, Ziya Şahin, Hulagü Pergel, Naci Kumaş, Mehmet Akçay. (Oturanlar) Zeki Bedir, Ziver Arslan,  Ramazan Kanat, Mühendis Oğuz, Ahmet Akçay ve Ahmet Günaydın.”

BELEDİYE’DE İZ BIRAKAN MÜDÜRDÜ

Batman Belediyesi’nde uzun yıllar Yazı İşleri Müdürlüğü’nü yapan sempatik sima merhum Nurettin Sapan’dı. Bilgisayarların olmadığı dönemde daktilonun başına geçen Sapan, Belediye Meclis toplantılarının, seri şekilde geçmesini sağlayan Müdür’dü. 1980 Darbesi döneminde de Yazı İşleri Müdürlüğü yapan Sapan, başından geçen ilginç anılarını gazeteci-yazar Arif Arslan’ın ‘Yüz Yüze Batman’ kitabında anlatmıştı. İşte merhum Sapan’ın, bilgisayar öncesinde daktiloda çalışırken, objektiflere yansıyan karesi.

Editör: TE Bilişim