Barış Arslan

*TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde bir zamanlar 40 kişilikte kalanlar bir aile gibiydi. Bir zamanlar TPAO’da bekar mühendisler nikah törenine gitmeden 40 kişilik misafirhane önünde hatıra fotoğraf çekmeyi ihmal etmezlerdi. Batman’ın ilk doktorları, TPAO’nun eski Hastanesi’nde vatandaşlara hizmet vermişti. Batman Petrolspor Güreş takımı, bir zamanlar Bulgaristan’da Türkiye’yi temsil etmişti.  Petrolspor’un eski futbolculardan oluşan Yeşiltepe, Siirt Botanspor’u farklı skorla devirmişti. İşte TPAO ile eski doktorların birlikteliğini gösteren bir kesit kare daha…

40 KİŞİLİK MİSAFİRHANEDE DÜĞÜN HATIRASI

TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde eski binalar arasında yer alan 40 kişilik misafirhane bir zamanlar bekar mühendislerin evi gibiydi. Burada kalan mühendisler, rahat bir ortamdaydı. 1962 Yılında TPAO tesisleri içinde 40 kişilik pansiyon yapılmıştı. Batman’a gelen her mühendis ve üniversiteli memurlar, bu misafirhanede kalırdı. Evlenenler lojmana çıkardı. 40 Kişilikte tanışanlar, ileride bir yuva kurardı. TPAO, müzmin bekarlara her türlü sosyal hizmeti sunardı. Bekarlar evliliğe adım atarken, nikah töreni öncesinde 58 yıllık bina önünde de hatıra fotoğrafı çekmeyi ihmal etmezlerdi. Tarih 27 Kasım 1978. Dönemin Jeoloji Müdürü ve TPAO Batman eski Bölge Müdürü Fikret Yöndem, eski İdari İşler Müdürü merhum Halit Edip Özcan’ın da aralarında olduğu konuklar, Cevat Pasin ve eşinin nikah töreni öncesinde 40 kişilik misafirhane önünde bu hatıra kareyi çekmişti.

ÖRNEK DOKTORLARDI

Batman’da 40’lı yıllarda ilk sağlık kuruluşu TPAO tesisleri içinde açılmıştı. Şimdilerde Petrolspor kulübünün olduğu binada, TPAO’nun olduğu gibi Batman’ın da tek sağlık kuruluşuydu. Batman’ın ilk doktorları arasında yer alan Dr. Muzaffer Kulluk, TPAO tesislerindeki hastaneyi şöyle anlatıyor: “Hastane açıldıktan sonra TPAO mensuplarının yanı sıra bize 5-6 vilayetin hastaları gelmeye başladı. Bize bu hastaların muayenesi için de izin verdiler. Diğer şehirlerden gelen hastaları da kabul etmeye başladık.” Bir dönemler bölgede Tıp Fakültesi gibi hizmet veren eski doktorlar TPAO Dispanseri’nde iz bırakmıştı. O işte eski doktor ve yardımcılarından bir hatıra kare. Ertan Engin, Yaşar Sessiz, Dr. Merhum Kadir Sungur, Dr. Cengizhan Özer, eski SSK doktorlarından Dr. Atilla Turan ve Tayyip Suna, TPAO tesislerinde çektikleri hatıra bir kare.

BULGARİSTAN’DA TÜRKİYE’Yİ TEMSİL ETMİŞTİ

Bir zamanlar Ata sporunun merkezi Batman’dı. Petrolspor bünyesindeki güreş takımında Mehmet Esenceli,  Ali Rıza Alan ve Mehmet Emin Şimşek kazandıkları altın madalyalarla Batman’ın adını duyurmuştu. Türkiye şampiyonu olan Batman Petrolspor Güreş takımı, Avrupa şampiyon kulüpler turnuvasında Bulgaristan’da Türkiye’yi temsil etmişti. 1975 yılının Kasım’ın da Hoskovo şehrinde yapılan turnuvada Kırmızı-Beyazlı ekibin güreşçileri, minderde rakiplerini bir bir tuşlamıştı. İşte o dönemler Güreş takımının Kafile Başkanı olan Petrolspor Genel Sekreteri Baki Osmanoğlu, seramonide objektiflere böyle yansımıştı.

1979 YILINDA YEŞİLTEPESPOR

Bir dönemler Batman’ın amatör ligine renk katan takımlardan biri de Yeşiltepespor’du. Yıl, 1979. Siirt amatör liginde grup lideri Botanspor’u 3-1’lik skorla devirmeyi başaran Yeşiltepe’nin kulüp Başkanı Celal Taş’tı. Eski futbolculardan Taş, geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetmişti. Siyah formayla maça çıkan Yeşil Kırmızılıların takım kaptanlığını yapan Nihat Tan aynı zamanda antrenördü. Petrolspor’lu bazı eski futbolcuların da forma giydiği ve bir dönemler başarılarla adından söz ettiren Yeşiltepe’nin 11’i: “Yaşar Sessiz, Vahap Akbaş, Mehmet Tan, Yılmaz Yalpı, Ahmet Adsız, kaleci İhsan, Nihat Tan, Burhan Fidanlık. (Oturanlar): Sedat Özsümer; Diyarbakırlı Kerim, Nizamettin Özlük, İkram Aydın, Cemal Tan, Metin Ekinci ve Kudret Ekinci.”

Editör: TE Bilişim