Barış Arslan

*Batman’da 1969 Yılında TÖB-DER Öğretmenler Derneği Başkanı Hamdin Baybars’tı. Dönemin İmar ve İskan Bakanı merhum Nebil Oktay’ı Öğretmenler lokaline davet eden Baybars, eğitimcilerin isteklerini sıralamıştı. 1996 Yılından sonra Batman Valiliğine atanan Necati Develioğlu, esnafları dolaşıp dert dinlemişti. İşte eski Batman’dan unutulmayan kareler…

BATMAN’IN UNUTULMAZ EĞİTİMCİLERİ

1960 ve 70’li Yıllara damgasını vuran o eski eğitimcilerin bir bölümü şimdilerde aramızda yok. 1969 Yılında Cumhuriyet Caddesi’ndeki küçücük Öğretmenler lokalinde Bakan ağırlayan Batman’ın eski eğitimcileri, bir dizi talepte bulunmuştu. Dönemin İmar ve İskan Bakanı olan Siirtli merhum Nebil Oktay, TÖB-DER Batman Başkanı eski eğitimci Hamdin Baybars ve eğitimci arkadaşlarının konuğu olmuştu. Aralarında eski Devrim ilkokulu müdürü Midyatlı Selahattin Algan, Gercüşlü Mehmet Ertuğrul, Batmanlı İzzettin Öndaş ve arkadaşları o dönemler eğitimcilerin sorunlarının çözümüne ışık tutan isimlerdi.

DEVELİOĞLU İLE 90’LI YILLAR

Salih Şarman’dan sonra Batman Valiliğine atanan isim Necati Develioğlu idi. 1996’nın son günlerinde Batman’ atanan ve 1997 yılından Burdur’a atanan Develioğlu, Batman’a gelir gelmez ilk gezisini eski sebze-meyve hali olarak bilinen eski oto galericiler sitesine yapmıştı. Dönemin Emniyet Müdürü Mehmet Emin Körpe, eski Basın Halkla ve İlişkiler Müdürü İzzetin Siraçoğlu ile birlikte Develioğlu objektiflerimize böyle yansımıştı.

BATMAN’IN 3’ÜNCÜ BAYINDIRLIK MÜDÜRÜ

Abdulkadir Tatar’ın ilk Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü’nü yaptığı Batman’ın 3’üncü eski Bayındırlık Müdürü ise Batmanlı Şemsettin Gülmüş’tü. Kısa bir dönem de Batman Vali Yardımcılığı görevinde  bulunan Gülmüş, uzun bir süre önce emekliliğe ayrılmıştı. İşte 90’lı yıllarda eski Valilik makamında Gülmüş’ün Müdürlük ile Vali Yardımcılığı görevini yaptığı dönemde arşivimizde kalan hatıra fotoğrafı.

DEFİNECİLER, MEZARLARI DELİK DEŞİK ETMİŞTİ

Yıl 1999. Burası Batman’ın şimdilerde en modern semti olan Tilmerç, bir diğer adıyla Demiryolu. 2000’li Yılların başına kadar Batman merkeze bağlı köy statüsündeki 300 yıllık yerleşim birimi, şimdilerde petrol şehrinin en modern mahallesi oldu. Dönemin muhtarı merhum Cafer Temel ve o dönemler köyün gençleriyle gayrimüslümlerin mezarlarının defineciler tarafından kazılmasına tepki göstermişti. Şimdilerde bu mezarlık alanında çok katlı apartmanlar var.

Editör: TE Bilişim