Barış Arslan

*Yörenin ilk Bakanlarından Nebil Oktay, sorunlara duyarlı politikacıydı. Merhum Oktay, seçim bölgesi Batman’a geldiğinde eğitimcilerin sorunlarıyla da ilgilenirdi. Köy muhtarlarına değer veren 80’li yılların Batman Kaymakamı Hayrullah Yıldız, her etkinlikte İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ertuğrul’u yanından ayırmazdı. Batman’ın tarihi meydanında ise coşkulu bayram törenleri olurdu.

SORUNLARA DUYARLILIĞIYLA BİLİNİRDİ

Eski Bakanlardan Mehmet Nebil Oktay, Batman’ın Siirt’e bağlı olduğu dönemlerde petrol kentinin de sorunlarına duyarlıydı. Batman’ın eski İl’i Siirt’te 3 dönem Milletvekilliği yapan Oktay, İmar ve İskan Bakanlığı görevinde de bulunmuştu. Seçim bölgesine her gelişte Batman’a da uğrayan dönemin ünlü politikacısı Oktay, eski eğitimcilerin sorunlarını can kulağıyla dinlerdi. 1971 Yılında Cumhuriyet Caddesi’ndeki o küçücük Öğretmenevi binasında eski Bakan Oktay, o dönemin eğitimcilerini dinlerken objektiflere böyle yansımıştı.

YILDIZ, KÖY MUHTARLARIYLA

1980 Darbesinde Batman Kaymakamı Hayrullah Yıldız idi. Dönemin Batman İlçe Müdürü Mehmet Ertuğrul’la köy gezilerine de çıkan Kaymakam Yıldız, o dönemler başarılı köy ve mahalle muhtarlarını ödüllendirmeyi ihmal etmezdi. Batman’ın eski ilçe yöneticilerinin de katıldığı etkinliklerde Yıldız, eski muhtarları da ödüllendirmeyi bir görev bilirdi.

CUMHURİYET’TE COŞKULU BAYRAMLAR  

Batman’ın tarihi Cumhuriyet meydanında resmi bayram kutlamaları coşku seline dönüşürdü. Şimdi ki Gör pasajının yerinde Ziraat Bankası’nın iki katlı binasının çatı katında yüzlerce kişi bayram etkinliklerini izlerdi. Meydandaki Ziraat Bankası binası bitişiğinde de Türkiye İş Bankası şubesinin 3 katlı modern binası vardı. Dönemin eğitimcileri ve bazı vatandaşlar, Atatürk büstünün etrafında hatıra kare çekerdi.

MİLLİ GÜREŞÇİ ŞİMŞEK, ÖĞRENCİLERE JEST YAPMIŞTI

Akdeniz Olimpiyat Şampiyonasında altın madalya ile ülkeye dönen Milli Güreşçi Mehmet Emin Şimşek, ilkokulu okuduğu Hürriyet ilkokulundaki dar gelirli öğrencileri unutmamıştı. 1973 Yılında Hürriyet İlkokulu Müdürlüğü’nü yapan Mehmet Ertuğrul, yardımcısı Süleyman Manap’ın da aralarında bulunduğu okul idarecileriyle birlikte öğrencilere giyim ve kırtasiye yardımında bulunan Milli Güreşçi Mehmet Emin Şimşek’in adı günümüzde bir eğitim binasında yaşatılıyor. İşte 70’li yıllarda Şimşek’in Hürriyet ilkokulunda öğrencilere yaptığı o yardımın fotoğrafı.

Editör: TE Bilişim