Barış Arslan

*90’lı Yıllarda apronun olmadığı Batman Hava limanında pervaneli küçük uçakların iniş yaptığı Batman Hava limanı, Diyarbakır’dan sonra en hareketli meydandı. Erken emekliliğin hızlandığı 90’lı yıllarda petrol emekçileri, erken yaşta emekliliğe karşı hak arayışında bulunmuştu. 1994 Yılında Batman Valiliği görevini sürdüren dönemin Valisi Salih Şarman, Kültür Mahallesi’ndeki eski Özel İdare binasında düzenlendiği koordinasyon kurulu ve il genel meclis toplantılara katılan Özel İdare’de eski görevlilerden bazı simalar, hala görevlerinin başında. İşte eski Batman’dan birkaç kare daha…

1993’TE LİMAN PERSONELİ

1980 ve 90’lı Yıllarda komşu il Diyarbakır limanı onarıma alındığında uçuşlar daha çok Batman meydanına kaydırılırdı. 1950’lı Yılların başında yapılan Batman Hava limanında Ankara bağlantılı İstanbul seferleri, 1993 yılında haftada iki gün başlamıştı. O dönemlerde pervaneli küçük uçakların iniş yaptığı Batman Hava meydanında görev yapan personel sayısı ise 5’ti. Hava meydanında Namık Başçavuş yönetiminde 3 polis memuru ve bir de meydan sorumlusu vardı. 27 Yıl önce ilk yolcu uçağında uçuşu ‘Şanlıurfa’ isimli uçak 20 yolcu ile başkentin yolunu tutarken, dönemin görevli memurları bu hatıra kareyi çekmişti.

90’LI YILLARDA PETROL EMEKÇİLERİ

1992 Yılında başlayan ve 2000’den önce TPAO’da hızlandırılan erken emeklilik, petrol emekçilerinin büyük bölümünü erken yaşta emekliye ayırmıştı. O dönemlerde Petrol-İş Sendikası yöneticileri, erken emeklilik kararının gözden geçirilmesinin gerektiğine dikkat çekmişti. Bir zamanlar 7000 işçinin çalıştığı petrol sektörlerindeki petrol emekçileri çoğu erken emeklilik yasasıyla birlikte petrol emekçilerini işten çıkarmıştı. İşte TPAO giriş kapısında sendikacıların basın açıklamasını dinleyen eski emekçilerden geride kalan fotoğraf. TPAO kapısının hemen karşısında ise DDY Batman Garı’nın 80 yıllık tarihi binası var.

İl GENEL MECLİS SEÇİMLERİ

Yıl 1994. Dönemin Valisi Salih Şarman, İl Genel Meclis seçim toplantılarına bizzat katılırdı. Valilik Özel Kalem Müdürü ve halen Valilik ile Belediye Basın Müdürlüğü görevini başarıyla yürüten Abdulvahap Asma, Özel İdare’de hala görev yapan Salih Tuğcu ve eski İl Genel Meclis üyesi olan TPAO emeklisi Şerif Toy, Kültür Mahallesi’ndeki eski Özel İdare binasındaki küçük salonda objektiflerimize böyle yansımıştı.

HASANKEYF’İN DÜNÜ

Kadim kent Hasankeyf’in dününden tarihi bir kare daha. Batman Çağdaş’ın arşivinden suya gömülmeden önce yıllarca Dicle nehri ile arkadaşlık yapan tarihi ilçe Hasankeyf’in, kanyon manzarası artık fotoğraflarda kaldı. Batman Çağdaş Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Arif Arslan’ın da aralarında bulunduğu bir grup ziyaretçi bir zamanlar nehir ortasında kurulan çardaklara yolculuk yaptıkları o andan bir kare.

Editör: TE Bilişim