Öyle bir değişti ki Batman

Barış Arslan   

*1970’li Yıllarda Batman’ın esnafları arasında birliktelik ön plandaydı. Petrol kentinin kalbi tarihi Cumhuriyet meydanının çevresinde atardı. Yeni Mahalle ve Raman Mahalleleri’nde tanınan simalar otururdu. 70 ve 80’li Yıllardaki ses yarışmaları eski kapalı spor salonunda yapılırdı. Hava limanındaki aydınlatmayı eski elektrik ustası Yıldırım Yerli yapmıştı. İşte Batman’ın dününe ait fotoğraflar.

NEREDE O ESKİ ESNAFLAR

Batman’ın ilk esnafları, Cumhuriyet meydanı etrafındaydı. Petrol kentinin kalbi tarihi meydanın çevresinde atardı. Yıl 1972. Yer; Ziraat Bankası binası yakınındaki eski sebze-meyve hali sokağı. Batman’da uzun yıllar Cumhuriyet meydanına yakın yerde kunduracılık yapan merhum Fahri Işık ve Batman’ın eski iş merkezleri arasında yer alan Yıldız Kaya iş merkezi sahibi merhum Şükrü Yıldız, Olimpiyat Bezik salonunun önünde eski gazetecilerden Yılmaz Yerli ile ölümsüzleştirdikleri hatıra fotoğraf. O dönemler esnaflar arasında birliktelik dikkat çekiciydi. Siyah beyaz karedeki üç simadan Işık ve Yıldız, hakkın rahmetine kavuştu. Yerli ise Mersin’de yaşamını sürdürüyor. Cumhuriyet meydanı çevresindeki o eski mekanlar da değişti.

YENİ MAHALLE İLE RAMAN’I AYIRAN CADDE

Burası ‘12’nci cadde’ olarak bilinen Komando caddesi. Cengiz Topel İlkokuluna da komşu olan o güzergahta bir dönemler kentin tanınan aileleri otururdu. Raman aşiretinin kanaat önderi merhum Fahrettin Özdemir’in yıllarca oturduğu eski bahçeli evin önünde geçen 12’nci cadde de bisikletle turlayan Yılmaz Yerli de Raman semtinin eski sakinlerindendi. Batman, büyüyünce eski mahallelerdeki simalar da bir bir ayrıldı. Batman’da 70’li yıllarda evlerin manzarası böyleydi.

BATMAN HAVA LİMANINI IŞIKLANDIRMIŞTI

Batman’ın eski elektrik ustalarından Yıldırım Yerli, 1970’lı yılların başında Batman Hava limanının ışıklandırma çalışmalarına katılmıştı. O dönemlerde pervaneli uçakların da bulunduğu limanda ışıklandırma çalışmalarına katılan Yerli, uçakta bu hatıra kareyi çekmişti. Batman Hava limanının 70’li yıllarında bir manzara.

80’Lİ YILLARDA SES YARIŞMALARI VARDI

Batman’da 80’li yıllarda amatör ses yarışmaları kentte yankı uyandırırdı. Petrol kentinde birçok aktivitenin öncüsü olan Yılmaz Yerli, o dönemler kentteki bazı video firmalarıyla birlikte düzenledikleri ses yarışmalarını eski kapalı spor salonunda gerçekleştirirdi. Diyarbakır’dan gelen sanatçılar eşliğindeki yarışmalara, çok sayıda müzisyen-sanatçı adayı katılırdı. 1981 Yılındaki yarışmada birinci seçilen folklor ekibindeki sanatçıyı Yerli, izleyicilere tanıttığı andan bir kare. Şimdilerde eski kapalı spor salonunun yeri Millet Bahçesine dönüştürüldü.

Editör: TE Bilişim