Öyle bir değişti ki Batman

Barış Arslan

*Batman’ın ilk gazetecileri arasında yer alan isimlerinden biri olan Batman Çağdaş’ın kurucusu merhum Enver Arslan’dır. 1977 yılında Yılmaz Yerli ile birlikte Batman Doğuş’u yayın hayatına geçiren Arslan, bu şehre üçüncü gazeteyi kazandıran basın emekçisiydi. Batman’ın sağlık sektöründe de iz bırakan bazı simaları, bu şehre tanıklık yapanları anıyor. İşte Batman’da unutulmayan bir kesit kare daha.

İLK GAZETECİLER ARSLAN VE YERLİ
Merhum Nazım Sökmen, Haluk Yargıcı ve Hüsamettin Turan’dan sonra yerel medyanın önde gelen isimleri Batman Çağdaş kurucusu merhum Enver Arslan ve Yılmaz Yerli’dir. Yıl 1977. Gülistan caddesi olarak bilinen ‘Eski Tekel Caddesi’nde 6 metrekarelik alanda Batman’ın üçüncü yerel gazetesini kuran iki basın emekçisi merhum Arslan ve Yılmaz Yerli’den başkası değildi. El dizgisi ve pedalla hazırladıkları iki yapraklı gazetenin ömrü iki yıl sürmüştü. Yerel medyaya desteğin olmadığı dönemde kendi imkanlarıyla Batman Doğuş’u 1978’in sonuna kadar sürdüren Arslan ve Yerli, ekonomik nedenlerden gazetenin yayınına ara vermişti. Ancak yerel medyayı Batman’da bugünlere taşıyan merhum Arslan 1979’da Yeni Zaman Gazetesi, 1984’ün başında da Batman Çağdaş’ı Batmanlılarla buluşturmuştu. İşte 1976 yılında Batman Doğuş Gazetesini çıkaran iki basın emekçisi Arslan ve Yerli’nin eski Tekel caddesindeki o küçücük matbaadaki hatıra karesi.

SAĞLIK EMEKÇİLERİ
1965 Yılında Artvin’den  Batman’ın ilk sağlık ocağına memur olarak atanan Nurettin Bağcı, 1994 yılına kadar sağlık alanında hizmet veren sağlık emekçisiydi. 30 yılı aşkın süreyle görev yaptığı Batman’ı memleketi Artvin kadar seven Bağcı, o dönemlerde mesai arkadaşları Muharrem Tural ve Tahsin Sevgili ile ayrılmaz üçlüydü. Mesai saatleri dışında da zamanlarının büyük bölümünü bir arada geçiren Bağcı, Sevgili ve Tural’ın 1990’ların başında ölümsüzleştirdiği kare.

İZ BIRAKAN TURNUVALAR
TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün 1990’lı yıllardaki ‘üniteler arası futbol turnuva’ları görülmeye değerdi. TPAO eski koruma bölüğü bitişiğindeki sahanın dili olsa da eski turnuvalarının havalarını anlatabilse. Yıl 1992. TPAO eski Personel Müdürü Erol Dankı’nın da izlediği turnuvada Petrolspor eski futbolcusu Feridun Yeni, hukukçu Selami Yücel, merhum Bedri Demir, Vahap Akbaş, Habip Tenrıseven, Yaşar Sessiz ve eski kaleci Metin Sevim’in de aralarında bulunduğu o ekip turnuvada şampiyon olmuştu.

SPORUN HER BRANŞI VARDI
TPAO Batman Bölge Müdürlüğü bünyesindeki spor branşlarında masa tenisi ekibi Gençlik ve Spor Bayramlarına renk katardı. 1993 yılının Gençlik ve Spor Bayramı’nın yapıldığı eski 16 Mayıs Şehir stadında dönemin eski hakemi ve sporcularından Feridun Yeni, 12 kişilik yıldız erkek ve kızlardan oluşan ekibi ile bayram etkinliklerine renk katmıştı. O dönemler Şehir Stadının zemini topraktı. İşte yıllar öncesinde TPAO masa tenisi ekibinden bir kare.

Editör: TE Bilişim