Öyle bir değişti ki Batman

Barış Arslan

*Batman Lisesi yıllarca efsane Müdürü Gülpaşa Sezer’le özdeşleşmişti. 1965 ile 1975 Yılları arasında Batman’da görev yapan Sezer’in yetiştirdiği öğrenciler arasında kimi Profesör kimi üst düzey bürokrat oldu. Bir zamanlar Batman Lisesi Güneydoğu’da modern fen programını uygulayan tek liseydi. Batman’da 80’li yıllarda siyasete atılan Erdal İnönü’nün kurduğu SODEP Batman kurucularının çoğu şimdilerde aramızda yok. 70’li yıllarda sağlıkçılar zor şartlarda görev yaparlardı. İşte Batman’a dair eski kareler…

1970’DE RAFİNERİ KAPISI BÖYLEYDİ

1965 Yılında Sinop’tan Batman’a atandığında lisenin kurucu Müdürlüğü’nü yapan isim tecrübeli eğitimci Gülpaşa Sezer’di. 10 Yıl gibi bir sürede küçücük bir eğitim yuvasını modern fen eğitim programıyla donatan Sezer, o dönemlerde bile petrol sektörleri ile kamu kurumlarıyla olan diyaloga önem verdi. İşte aralarında Gülpaşa Sezer, müdür yardımcısı Süleyman Yüksel ve eski eğitimcilerden İsmet Aydın’ın da bulunduğu bir grup eğitimci, TÜPRAŞ Batman Rafinerisi giriş kapısında objektiflere böyle yansımıştı. O zamanlar, TPAO Bölge Müdürlüğü hizmet binası ile rafineri kapısı içe içeydi. İşte tek nöbetçi kulübenin girişinde olduğu Batman Rafinerisi’nin 70’li yıllardaki manzarası.

PROFESÖR VE BÜROKRAT YETİŞTİREN LİSE

1970 Yılında Fransa’dan aldığı modern Fen proğramıyla Türkiye’de ilk 100 lise arasına girmeyi başaran Batman Lisesi’nden önemli simalar mezun oldu. Hala Bursa Acıbadem Hastanesi Genel Cerrahi Bölüm Başkanı görevini sürdüren Prof. Dr. Abdullah Zorluoğlu ile eşi Prof. Dr. Zuhal hanımın da 70’li yıllarda eğitimlerini tamamladığı Batman Lisesi’nde birçok bürokrat da yetişmişti. TPAO’nun ilk sendika kurucuları arasında merhum Emin Zorluoğlu da görev yapmıştı. Eski eğitimcilerden Cihan Kuru, Yusuf Ekmen’in de aralarında yer aldığı Batman Lisesi’nin kurucu müdürü Sezer, o dönemlerde başarılı öğrencileriyle okul giriş kapısında bu hatıra kareyi çekmişti.

İNÖNÜ VE SODEP KURUCULARI

Yıl 1988. SODEP’in kurucusu Erdal İnönü, Batman’ın ‘ilçe’ olduğu dönemlerde Güneydoğu’da teşkilatlanma çalışmalarını tamamlayan kentler arasında petrol kenti de vardı. O zamanlar bağlı olduğu Siirt’ten önce Batman’da örgütlenen Sosyal Demokrasi Partisi’nin İlçe Başkanlığını M. Salih Aktan üstlenmişti. SODEP’in kurucuları arasında yer alan TPAO eski çalışanlarından Şükrü Gök, eski esnaflardan Sabri Adıgüzel, eski terzilerden M. Ali Ateş, Emin Ekinci ve diğer yönetim kurulu üyeleri, Genel Başkan merhum Erdal İnönü ile objektiflerimize böyle poz vermişti. Parti teşkilatı ise Paris pasajının ikinci katındaydı. 

 

O KÜÇÜK BİNADA ŞİFA DAĞITIRLARDI

Yıl 1970. Burası eski SSK hastane caddesi ile Sanat sokağını bir birine bağlayan güzergah. Şimdi ki Batman Ağız Diş Sağlığı Merkezi binasının olduğu yerde 1 ve 2 nolu sağlık ocağı binaları vardı. O sağlık kuruluşları emektarları arasında iğneci Süleyman, Batman’ın ilk sağlık memuru Nurettin Bağcı ve merhum Ramazan Açıkgöz de vardı. O küçücük binada yıllarca emek veren Artvinli Bağcı ile Açıkgöz arasındaki sevgi ve saygı fotoğraf karelerine de yansımış. 1960 Yıllarda birlikte sağlık ocağında çalışan Bağcı’ya yakın duran merhum Açıkgöz, 1994’te de Batman’dan ayrılan Nurettin beyi eski şehirler arası otogarda kol kola girdiği hatıra kareler birer anı kaldı.

Editör: TE Bilişim