Öyle bir değişti ki Batman

Barış Arslan

1988 Yılında Batman’a çıkarma yapan SODEP kurucusu ve daha sonra SHP’nin liderliğini de yapan merhum Erdal İnönü, Paris pasajının ikinci katında Batmanlılara seslenmişti. 35 Yıldır Batmanlılara gastronomide hizmet veren Çömçe lokantası veda yemeklerinin de düzenlendiği mekandı. İşte petrol kentinin dününe dair siyah-beyaz kareler…

İNÖNÜ, PARİS PASAJINDA

Yıl 1988. Batman’ın ‘İl’ olmak için gün sayıyordu. Dönemin parti liderleri, petrol kentine çıkarma yapıyorlardı. O dönemlerde Paris iş merkezi modern bir iş hanıydı. ANAP, SODEP ve SHP teşkilatları Paris iş merkezindeydi. SODEP Kurucusu merhum Erdal İnönü, geceyi geçirdiği eski Aydın otelinin karşısındaki Paris iş merkezinin ikinci katında halka seslenirken, 16’ıncı cadde ile çevresindeki yollarda kalabalık kitle objektiflere böyle yansımıştı. Sosyal Demokrasi Partisi Batman eski İlçe Başkanı ise yıllardır siyaset sahnesinde olan Salih Aktan’dı. Siyah-beyaz karede Aydın oteli ile Japon pasajı binasının bir bölümü de 80’li yılların Batman fotoğrafını gözler önüne seriyor.

KAZIM USTA’DA AĞIRLANMIŞTI

Tam 32 yıl önce SODEP kurucusu merhum Erdal İnönü, yerel seçimler öncesinde Batman’a konuk olmuştu. Dönemin TPAO Batman Bölge Müdürü merhum Mehmet Yamaç, TPAO tesislerinde kalmasına izin vermediği merhum İnönü, “Ben de Batman’ın otelinde kalmaya razıyım” demişti. Geceyi Batman’da geçiren İnönü, miting öncesinde Cumhuriyet meydanında yıllarca lokantacılık sektöründe hizmet veren Kazım Usta’da ağırlanmıştı. Merhum İnönü, yanındaki İlçe teşkilat Başkanı Salih Aktan ile objektiflerimize böyle poz vermişti.

ÇÖMÇE’DE BİR VEDA YEMEĞİ

1994 Yılında dönemin İl Sağlık Müdürü İhsan Altun’du. Batman’ın emektar sağlık emekçisi Nurettin Bağcı, yıllarını verdiği petrol kentinden ayrılırken, o’nu çok seven sağlıkçılar bırakmak istememişti. Dönemin Sağlık Müdürü Dr. Altun, Müdür Yardımcısı Hakkarili Necip Sönmezsoy, Personel Müdürü Felemez Okay, Sıtma Savaş Müdür Yardımcısı Mahmut Saruhan ve diğer sağlık emekçileri, Çömçe lokantasının ünlü bahçesinde Bağcı’nın, veda yemeğinde buluşmuşlardı. İşte o veda yemeğinden geride hoş seda bıraktıran kare.

İKİSİ DE ARAMIZDA YOK

Batman 1 ve 2 nolu Sağlık ocağında yıllarca emek veren Midyatlı Kemal Turan ve Ramazan Açıkgöz, Mehmet Sabaz, Batman’dan ayrılan Artvinli Nurettin Bağcı’yı, Batman şehirlerarası otogar’da yalnız bırakmamıştı. O hatıra karenin üzerinden aradan 26 yıl geçti. O karede yer alan ve hakkın rahmetine kavuşan Açıkgöz ile Turan’dan geride bu hatıra kaldı.

Editör: TE Bilişim