Öyle bir değişti ki Batman

Barış Arslan

*Batman’ın eski mahallelerinden Akyürek semtinin karşısında öğrenci pansiyonu vardı. TPAO’da çalışan petrol emekçilerinin çocukları ile dar gelirli öğrenciler pansiyonda kalırdı. Batman Lisesi’nde 1970’li yıllarda öğrenim gören öğrencilerin çoğu meslek sahibi oldu. 70’li Yıllarda Batman Lisesi’nde iz bırakan öğrenciler ile Batman’ın ilk muhtarlarından ‘Şehmus Merre’ lakaplı Çarşı Mahallesi’nin ilk muhtarı merhum Şehmus Tunç ile Bahçeli köyünün eski futbol takımından bir kesit kare…

TPAO’DA ÖĞRENCİ PANSİYONU VARDI
1970’li Yıllarda TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde petrol emekçilerinin liseye giden öğrencileri için pansiyon binası vardı. Akyürek Mahallesi önünden geçen eski Batman-Hasankeyf-Midyat-Beşiri karayolunun hemen karşısındaki şimdi ki TED Koleji binası yeri eğitim pansiyonuydu. 1980 yılı öncesine kadar o pansiyonda yüzlerce öğrenci barınma imkanı bulmuştu. Etrafı duvarla çevrili eğitim pansiyonu bir dönemler öğrencilerin barınma adresiydi. 1975 Yılında dönemin liseli öğrencilerinden Çevre-Şehircilik İl Müdürlüğü emeklisi Hüseyin Boztepe, TPAO emeklisi İlhami Bucağı, ağabeyi Mustafa Bucağı ve Batman Barosu Başkanı avukat Abdulhamit Çakan’ın babası Nurettin Çakan’dan geride kalan siyah-beyaz kare.

70’Lİ YILLARIN LİSELİLERİ
Yıl 1975. Batman Lisesi öğrencilerinden bir grup genç, teneffüste tarihi lisenin eski binasının önünde bu hatıra kareyi ölümsüzleştirmiş. O siyah-beyaz karedekilerden kentin örnek esnaflarından Halil Özmen, bir süre önce hakkın rahmetine kavuşmuştu. Yine Batman’ın ilk kasetçilerinden Abdurrahman Ersoy, emekli eğitimci Nusret Koyuncu ve İstanbul’da yaşamını sürdüren Aytekin Nazik ile merhum Halil Özmen’in Batman Lisesi hatırası.

    

BATMAN’IN İLK MUHTARLARINDANDI
Bir zamanlar petrol kentinde fötrlü şapkası ve şık giyimiyle bilinen Çarşı Mahallesi Muhtarı merhum Şehmus Tunç’tu. Batman’ın ilk muhtarları arasında yer alan ‘Şehmus Merre’ lakaplı merhum Şehmus Tunç, 45 yıl süreyle petrol kentinde en uzun süreli muhtar unvanını elinde bulundurmuştu. Batman’ın da ilk kurucu Muhtarlar Derneği Başkanlığını da yapan Tunç, 1994 yılında hayata veda etti. Tunç, Çarşı Mahallesi statüsünden önce ‘Ulu Cami’ olan semtin ilk muhtarlığını da yapmıştı. Batman’da İluh ve Akyürek’ten sonra eski semt olan Çarşı’nın 703 sokağında bir zamanlar ilk muhtar merhum Tunç’un yanı sıra Batman eski Milletvekili merhum Aydın Baran, Batman eski Belediye Başkanı ve Milletvekili Ataullah Hamidi ile tanınan bazı esnaflar oturuyordu.

BAHÇELİ KÖYÜ HATIRASI
Yıl 1984. Burası Batman’ın Beşiri ilçesine bağlı Tarhan ailesinin köyü olan Bahçeli. Tarhan ailesinin ileri gelenlerinden ve kanaat önderi Kemal Tarhan, Eşref Tarhan, Yavuz Tarhan, o dönemlerde köyde vekillik öğretmenlik yapan Çevre-Şehircilik Müdürlüğü emeklisi Hüseyin Boztepe’nin oğlu Cenk ve Eşref Tarhan’ın oğlu avukat Cenk Tarhan’ın da aralarında bulunduğu Bahçeli köy futbol takımında oynayanlar, taştan yapılı iki sınıftan oluşan eğitim binasının önünde objektiflere böyle yansımıştı. Bu karenin üzerinden tam 37 yıl geçti.

Editör: TE Bilişim