Barış Arslan

*Batman’ın eski ilkokullarından biri de Yeni Mahalle’deki Cengiz Topel’dir.  1990’lı Yıllarda Cengiz Topel’de eğitimcilik yapanlar, bir akademisyen gibiydi. Bir zamanlar öğrenciler, siyah önlükle eğitim yuvalarının yolunu tutardı. İşte Batman’da eski bir eğitim yuvasından bir kesit kare…

CENGİZ TOPEL’İN EMEKTAR EĞİTİMCİLERİ

Sayısız öğrenciyi mezun eden Yeni Mahalle’deki Cengiz Topel İlkokulu, yıllara meydan okuyor. 1997-98 Eğitim-öğretim yılında Cengiz Topel’de idarecilik ve öğretmenlik yapanlar, birer akademisyen gibiydi. Okul Müdürlüğü’nü Vasfi Nahırsüren’in yaptığı Cengiz Topel’de 25 eğitimci görev yapıyordu. İşte o efsane kadronun hatıra karesi: “(Ayaktakiler): Vasfi Nasırsüren, Selahattin Karaaslan, Şemsettin Taş, Nusret Koyuncu,Yusuf Yargın, Emin Oğuz, Esat Hoca, Ercan Turan, Necim Şeyban, Fatma Eroğlu, Fadime Uyasır, Sevgi Malkoç, Feremez Bat, Kenan Hoca, Abdurrahman Çağıl. (Oturanlar): M. Hakim Ramazanoğlu, Fahri Atace, İbrahim Pekgöz, M. Ali Tarkan, Muzaffer Özkan, Hüseyin Coşkun, Hasan Toy, Metin Bingöl ve Behram Altan.”

SİYAH RENKLİ OKUL FORMASI

1990’lı Yılların sonuna kadar Türkiye genelinde olduğu Batman’daki eğitim yuvalarında da ilkokullardaki öğrencilerin forması siyah renkliydi. Beyaz yaka ve siyah önlüklerle eğitim yuvasının yolunu tutan öğrenciler, öğretmenleriyle hatıra fotoğraf çektirmeyi ihmal etmezlerdi. O yıllarda Cengiz Topel ilkokulu binasının giriş kapısında objektiflere poz veren emektar eğitimci Nusret Koyuncu ile oğlu Ufuk Koyuncu bir arada. Şimdilerde o eski eğitim yuvasının yerinde modern bir bina yapıldı.

MAVİ ÖNLÜĞE GEÇİŞ

Yıl 2000. Siyah önlüklerin yerini ‘mavi’ önlüğün aldığı dönemdi. Batman Cengiz Topel İlkokulu’nun ek binası önünde öğrencileriyle hatıra fotoğraf çeken emekli eğitimci Nusret Koyuncu, sınıf mevcudu 50’yi aşkın öğrenciye eğitim veriyordu. 20 Yıl önce öğretmenleriyle hatıra fotoğraf çeken bu öğrenciler, şimdilerde 30 yaşın üstünde.

PETROL, 12 YIL ÖNCE BAŞARMIŞTI

2008-2009 Futbol sezonunda dönemin TPAO Bölge Müdürü Erdal Coşkun’un kulüp başkanlığını yaptığı Petrolspor’da, İkinci Başkanlığı avukat Habip Tanrıseven, basın sözcülüğünü ise spor yazarı Kutbettin Barlak üstlenmişti. Kırmızı-beyazlı ekibin yöneticileri, ekibin yeni sezona başlayabilmesi kolları sıvamıştı. Enkaz devralan öğrenciler, kısıtlı imkanlarla zoru başarmıştı.  Lisans çıkarabilmek için kulübün kasasında tek kuruş yoktu. Kırmızı-beyazlılar 150 bin TL gibi bir rakamla ligde kalabilmişti. O sezonun son maçında saha ve seyircisi önünde Diyarbakır Kayapınar Belediyespor’u 1-0’lık skorla devirip ligde kalan Petrollü futbolcuların sevinci görülmeye değerdi. Kırmızı-beyazlı kulüpte uzun süreli idarecilik yapan ve tecrübeli spor adamı Kutbettin Barlak, ‘ligde kalmayı karekterli futbolcu ile teknik heyetle’ başardıklarını açıklamıştı.

Editör: TE Bilişim