Barış Arslan

*1980’lı Yıllarda Batman’ın amatör takımları kadar mahallelerin ‘mahalli takımları’ konuşulurdu. Bir zamanlar mahalli takımlar, komşu ilçelerin takımlarıyla dostluk müsabakası oynardı. 70’li Yıllarda Batman’daki etkinlikler ağırlıklı olarak TPAO stadında olurdu. İşte petrol şehrinden bir kesit siyah-beyaz kare daha…

BATMAN-KURTALAN DOSTLUĞU

Yıl 1981. Batman’ın gözde mahallelerinden Bahçelievler’de oturan gençlerin kurdukları Bahçeli Gençlik Spor, Batman’ın yanı sıra komşu ilçeler Kurtalan, Bismil ve Silvan takımları ile de dostluk maçları oynardı. Bahçeli Gençlik Spor ekibi, Kurtalanspor’u deplasmanda 4-2’lik skorla devirirken, o zamanlar Hürriyet Gazetesi eski Muhabiri Yalçın Demirci’nin çektiği karede, iki takım maç öncesinde bu ‘dostluk müsabaka’sının hatırasını bu fotoğrafla perçinleştirmişti.

TPAO SİTESİ GENÇLERİN TUTKUSUYDU

1970’li Yıllarda Batman’ın ortasında bir vaha gibi duran TPAO Sitesi, gençlerin dinlenebildikleri tek yerdi. O yıllarda Site Petrol Ortaokulu’nda eğitim gören emekli öğretmen Nevzat Tuna, merhum Şükrü Akbulut ve işadamı Şefik Genç’in, Site Mahallesi’nde çamlıkta çektiği hatıra karenin üzerinden tam 45 yıl geçti.

YÖRESEL KIYAFETLİ 23 NİSAN

Tarih, 23 Nisan 1973. O dönemler kabuğuna sığmayan petrol kentinin resmi bayram törenlerine, Cumhuriyet alanı dar geliyordu. Coşkulu bayram kutlamalarının yapıldığı TPAO’nun emektar sahasında bayram törenlerine yöresel kıyafetleriyle katılan öğrenciler, Halk Eğitim’in folklor ekiplerine taş çıkarırdı. Site’deki Petrol Ortaokulunun eski öğrencilerinden Şehmus Ekinci, Nevzat Tuna, Veysi ve Bayram beyin 73 yılındaki bayram hatırasından siyah-beyaz kare. Toprak zeminli stadyumda dönemin öğrencileri bayram törenlerine renk katardı.

ESKİ HASANKEYF

Yıl 1976. Batman Lisesi öğrencileri, bahar mevsimi gelince, tarihi ilçe Hasankeyf’e akın ederdi. ‘Kuma filmi’ çekiminin yapıldığı 1976 yılında dönemin Batman Lisesi öğrencilerinden Nevzat Tuna, Şükrü Akbulut ve eczacı Ramazan da kale yolu girişinde objektiflere poz vermişti. 46 Yıl önce Hasankeyf’te tarihi doku yine de korunmuştu. Tarihi ilçenin o eski manzarası da ‘tarih’ oldu.

Editör: TE Bilişim