Barış Arslan

*Kent merkeziyle birleşen Kösetarla (Krediye) köyündeki evler 60 yıl önce kerpiçtendi. Şimdilerde o evlerin yerini beton ve çok katlı binalar aldı. TPAO’nun ödüllü orkestrasıyla program yapan Nevzat Tuna, Batman’ın iz bırakan eğitimci sanatçılarından biriydi. Eski Kahveciler Derneği Başkanı merhum Davut Ağar, 90’lı yıllarda dönemin İnsan Hakları’ndan sorumlu Devlet Bakanı Adnan Ekmen’i ağırlamıştı. İşte Batman’ın sararan fotoğrafları…

60 YIL ÖNCE KÖSETARLA

Şimdilerde Batman’ın yeni mahallelerinden Aydınkonak (Korik) köyüne komşu olan Kösetarla’nın 60 yıl öncesinin siyah-beyaz karesi. O dönemler köy ilkokulunda müdürlük yapan İstanbullu eğitimcinin çektiği fotoğrafta köy evlerinin tamamı kerpiçti. O zamanlar 30 haneli olan Kösetarla’da şimdilerde ise 100’ü aşkın hane var. Günümüzde Batman’la birleşen Kösetarla köyünün manzarası çok değişti.

HEM EĞİTİMCİ HEMDE SANATÇIYDI

Batman’ın Bahçelievler Mahallesi’nin kuruluş yıllarında kurduğu ‘Bahçelievler Gençlik Spor’la birçok genci sporla buluşturan Nevzat Tuna, aynı zamanda sanatçı ve eğitmendi. TPAO’nun ödüllü orkestra sanatçılarıyla TÜPRAŞ ve TPAO’nun etkinliğinde de dönemin petrol emekçilerine moral veren Tuna, 1986 yılında TÜPRAŞ’ın eski personel müdürlerinden Tuncer Övünç’le 1 nolu misafirhanenin sahnesine böyle çıkmıştı.

KAHVECİLER ODASI’NDA ESKİ BİR BAKAN

Yıl 1994. Dönemin İnsan Hakları’ndan sorumlu Devlet Bakanı Adnan Ekmen, Batman Kahveciler Odası’na konuk olmuştu. Eski Kahveciler Odası Başkanı merhum Davut Ağar ve yönetim kurulu üyelerinin sorunlarını anlattıkları eski Bakan Ekmen, Nasıroğlu iş merkezindeki bürosunda objektiflerimize böyle poz vermişti. Ekmen’in yakın dostu eski Başkan Ağar, bir süre önce hakkın rahmetine kavuşurken, o ziyaretten geride bu kare kaldı.

HASTANEDE DİŞ ÜNİTESİ

1996 Yılında eski Devlet Hastanesi bünyesinde diş ünitesi vardı. Şimdi ki gibi ‘Diş Ağız ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’ yoktu. O dönemlerde kısıtlı imkanlar vardı. Tıbbi araç ve gereç sıkıntısı çekiliyordu. Eski İl Sağlık Müdürü Dr. İhsan Altun ve Yardımcısı Dr. Zafer Beken’in, Devlet Hastanesi’nde diş ünitesinde incelemelerde bulundukları an objektiflerimize böyle yansımıştı.

Editör: TE Bilişim