Barış Arslan

*Batman’ın Aydınlıkevler, Yeni Mahalle ve Çarşı Mahallelerinde oturan gençlerin kurduğu Elka Gençlik Spor, mahalli takımların gözbebeğiydi. Endüstri Meslek Lisesi’nin futbol sahasında sayısız futbolcu yetişti. Şafak Mahallesi’ndeki eski otogar binası da ulaşımın önemli adresiydi. İşte 1970 ve 80’li yılların Batman’ından bir kesit kare…

ŞAFAK’TAKİ OTOGAR

Burası Batman’ın ilk şehirler arası otogar idi. 1990’lı yılların başına kadar ulaşımın önemli noktalarından olan şehirler arası otogar alanının yeri ise şimdilerde SGK İl Müdürlüğü hizmet binasına dönüştürüldü. Yıl 1978. Bir askerlik uğurlamasına giden Aydınlıkevler, Çarşı ve Yeni Mahalle’deki bazı simalar: “(Ayaktakiler) Tevfik Bedir, Hacı Akçay, Alaattin Erol, Nihat Edis, ‘Beton Ahmet’ lakaplı Ahmet Alim. (Oturanlar) Necat Edis ve Ziver Akan.”

BİR ZAMANLAR ELKA GENÇLİK SPOR

1981 Yılında Batman’ın eski mahalleleri Aydınlıkevler, Yeni Mahalle ve Çarşı semtlerinde oturan gençlerin kurdukları Elka Gençlik Spor, bir zamanlar Batman’ın gözde mahalli ekibiydi. İş Bankası Batman Şube eski Müdürü Abdullah Bıçakçı’nın da aralarında bulunduğu Elka’nın 1981 yılındaki kadrosu: “(Ayaktakiler) Abdullah Bıçakçı, Sait Ertuğrul, Nevzat, Zabıta Kenan Sevim, Hacı Akçay, Recep Tuna, Ziver Akan, Niyazi Akay. (Oturanlar): Kerim Bayar’ın oğlu, Hasan Orta, Arif Dinçer, Bedir Alkan, Mehmet Akyol, Veysi Tan ve Şerafettin Ekici.”

YERYÜZÜNÜN EN GÜZEL DÜĞÜNLERİYDİ

1980’li Yılların ortalarına kadar Batman’ın yerel sanatçılarının renk kattıkları düğünler, yeryüzünün en güzel düğünleriydi. Yıl 1986. Aydınlıkevler Mahallesi’nde oturan Akan ailesinin düğün töreni, evin bahçesinde yapılmıştı. Salonların olmadığı dönemlerde sokağa taşan düğünleri ise Batman’ın eski sanatçıları renklendirirdi. İşte O yıllarda düğünlerin aranılan simalarından ‘Hasta Nuri’ lakaplı Nuri Akikol, ‘Şipşak Şehmus’ lakaplı Şehmus Aktan ve Mehmet Ertuğrul’un, o renkli düğün töreninden geride kalan karesi.

EML STADI’NDA YILDIZ FUTBOLCULAR YETİŞTİ

Yıl 1981. Burası Batman’ın Endüstri Meslek Lisesi’nin eski futbol sahası. Şimdilerde bu alan Ziya Gökalp eğitim yuvasının yerine dönüştürüldü. Eski Diyarbakırsporlu Çetin İnsel, Milli futbolcu Orhan Kapucu’nun amatör döneminde bu sahada ter dökmüştü. Batman’ın ilk mahalli takımlarından Elkaspor’un 1981 sezonundaki kadrosu: “(Ayaktakiler) Bedri Alkan, Zeyni Arpa, Niyazi Akay, Hacı Akçay, Nevzat. (Oturanlar); Ziver Akan, merhum Zeki Ertekin, Hasan Orta, Mahmut Akyol ve Şerafettin Ekici.”

Editör: TE Bilişim