Barış Arslan

*1970’li Yıllarda Batman Lisesi, Batmanlı gençlerin gözdesiydi. İlçe döneminde birçok öğrenci, Batman’ın ilk lisesinde eğitim-öğretim gördü. TPAO Batman Bölge Müdürlüğü eski aşçıları yıldönümünde pastadan yaptıkları petrol kuleleri görülmeye değerdi. İşte eski lise ve bir zamanlar TPAO’nun unutulmaz aşçılarından farklı kareler…

ESKİ BATMAN LİSESİ VE ÖĞRENCİLERİ

Bu kare 1973 yılında Batman Lisesi girişinde çekildi. O yıllarda Batman’da iki lise vardı. Biri Ziya Gökalp Mahallesi’ndeki Batman Lisesi. Diğeri ise Pınarbaşı Mahallesi’ndeki Endüstri Meslek Lisesi. Batman Lisesi’nin ana giriş kapısında gençler, yılsonu hatırası için objektiflere poz verirdi. Dönemin öğrencilerinden TPAO emeklisi Ferman Arıca, Mehmet Atayan ve işadamı Ahmet Baymaz, siyah-beyaz kareye böyle yansımış.

KILICIKAN, KAZAYA KURBAN GİTMİŞTİ

Batman Lisesi bahçesinden tarihi bir kare daha. İkiztepe (Gırbereşik) köyünden liseyi okumak için Batman’a gelen Zekeriya Kılıcıkan ile Yeni Mahalle’de oturan Mehmet Atayan, aynı sınıftaydılar. Uzun bir süre önce İzmir’e yerleşen İkiztepeli Kılıcıkan, geçirdiği elim trafik kazası sonucu hayata veda etmişti. Kılıcıkan ile Atayan, 45 yıl önce lise bahçesinde çektirdikleri hatıra kareden bu fotoğraf geride kaldı.

EĞİTİM’İN MESUT ÖĞRETMENİYDİ

TPAO Batman Bölge Müdürlüğü tesislerinin bulunduğu Site Mahallesi’ndeki Atatürk Ortaokulu’nda uzun yıllar görev yapan Türkçe öğretmeni Aynur Olgun ve Mesut Sipahioğlu, öğrencileri resmi bayramlarda yalnız bırakmazdı. İşte 2002’nin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayram’ın da Site Ortaokulu’nda iz bırakan eski eğitimcilerinden Olgun ve geçen yıl aramızdan ayrılan merhum Sipahioğlu’nun öğrencilerle bayram hatırası.

TPAO’NUN ÜNLÜ AŞÇILARI

Bir zamanlar TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün ünlü aşçıları vardı. Yıl 1985. Türkiye Petrolleri’nin kuruluş yıldönümünde petrol kulesi figürünü özel pastaya dönüştüren aşçılardan merhum Nezhet Ustabaşı, Özcan Tanık, İsmet Gürbüz, Şevket Demir, Bolulu Adnan Usta, Abidin İraz ve Selim Usta’nın çektikleri hatıra kare eski Beyazsaray binasında çekildi. Bu fotoğrafta yer alan eski aşçıların bir bölümü şimdi hayatta değil.

Editör: TE Bilişim