Öyle bir değişti ki Batman

Barış Arslan

 ‘Toprağın Kanı’ filminin çekimlerinin yapıldığı 1965 yılında petrol kenti Batman’da kahveler yoktu. Daha çok kulüplerin olduğu dönemlerde film çekimi için petrol şehrine konuk olan sanatçılar, Batman ortamına hayran kalırdı. Batman Lisesi’nde öğretmenler öğrencilerle bir arkadaş gibiydi. Eski Tekel Caddesi’ndeki Leylom kaset stüdyosu ise sanatçıların buluşma noktasıydı. İşte petrol kentinin eski karelerinden bir kesit daha…

1965’TE SANATÇILAR BATMAN’DAYDI
Bu kare 1965 yılında Batman’da çekildi.  Yönetmenliğini Atıf Yılmaz’ın yaptığı ‘Toprağın Kanı’ filminde Belgin Doruk, Fikret Hakan, Erol Taş, Necmi Tuncer ve Necdet Tosun rol almıştı. Petrol kenti Batman’ın ‘ilçe’ oluşunun üzerinden 10 yıl geçmişti ama Türkiye’nin sinema sanatçıları Batman’da ilk film çekimini gerçekleştirmişti. O zamanlar Batman’da kahveler yerine kulüpler vardı. O tarihte bir kulübe konuk olan sanatçılardan Necdet Tosun’la fotoğraf çekenlerin çoğu şimdilerde hayatta değil. Cihan Tapan, Haydar Tapan, sanatçı Nihat Eren’in merhum babası ve Fevzi Sapan’ın da aralarında bulunduğu o siyah-beyaz karenin üzerinden tam 55 yıl geçti.

1980’Lİ YILLARDA BATMAN LİSESİ
Tarih: 19 Mayıs 1979. Batman Lisesi eski binası girişinde bayram hatırasının karesini öğrencileriyle birlikte çeken Musa Yelken, objektiflere gülümsüyor. Öğrencilerin şıklığı ise dikkat çekiyor. 1978 ile 1981 Yılları arasında Batman Lisesi Müdürlüğü görevini yapan Yelken, uzun bir süre önce emekliliğe ayrıldı. O dönemlerde 18 ila 20 yaşı arasındaki bu öğrencilerin çoğu şimdilerde 60 yaşında. O zamanlar liseli öğretmenleri ile öğrenciler birer arkadaş gibiydi.

BATMAN’DA BİR ZAMANLAR BİLARDO
Batman’da bir dönemler bilardo salonları vardı. Gençler zamanlarını daha çok bilardo oynayarak, geçirirlerdi. Bilardo’nun ustalarına taş çıkartan Batmanlı gençler arasında o zamanlar Batman Cezaevi eski Müdürlerinden merhum Ali İhsan Kuyumcu ve eğitimci Refik İmamoğlu, bilardo yarışmasında finale kalmışlardı. İşte eski ‘Tekel Caddesi’ olarak bilinen şimdi ki Gülistan caddesinde ayakkabı mağazasına dönüşen eski bilardo salonundan bir manzara.

LEYLOM STÜDYO TEK KAYIT YERİYDİ
1991 Yılında Kültür Bakanlığı’nın bandrol sisteminin yasallaşmasının ardından amatör ses kayıt çalışmalarını durduran Leylom kaset stüdyo, Batman’da sanatçıların buluştuğu tek noktaydı. Uzun yıllar sahipliğini Hatip Bağrıyanık ile Refik İmamoğlu’nun yaptığı eski ‘Tekel Caddesi’ olarak bilinen Leylom ses kayıt stüdyosuna dönemin ünlü ses sanatçıları da konuk olmuştu. İşte emekli eğitimci İmamoğlu’nun bir zamanlar amatör ses kaydını yaparken, bir sanatçıyla objektiflere böyle yansımıştı.

Editör: TE Bilişim