Öyle bir değişti ki Batman

Barış Arslan

*İlçe olduğu dönemlerden 1990’ların sonuna kadar o tarihi meydan sayısız etkinliklere ev sahipliği yaptı. Batman Lisesi’nde 1980 öncesinin eğitimcileri, hafta sonları Hasankeyf’te yorgunluğu atardı. 1994 Yılında Batman Belediye Başkanlığı görevine seçildiğinde merhum Salih Gök, Belediyespor’un maçlarını kaçırmazdı. İşte Batman’ın sararan karelerden bir kesit…

UNUTULMAYAN MEYDAN

Batman’ın Cumhuriyet Meydanı’nda sayısız etkinlikler gerçekleşti. Son 40 yılda petrolün başkenti Batman’ın değişen yüzlerinden biri de ‘Cumhuriyet Meydan’ı oldu. Batman’ın ikinci Kaymakamlarından merhum Altay Kancaal’ın, 1958 Yılından itibaren ‘meydan’ olarak düzenlediği alanda sayısız bayram etkinlikleri gerçekleşti. Meydan’a yakın binalar olan ‘İş Bankası ile Ziraat Bankası’ Şubelerinin de o eski binaları değişti. Bayramlarda meydan çevresindeki apartmanların üstü dolardı. Okulların folklor ekiplerinin gösterileri bayram törenlerine renk katardı.

ESKİ EĞİTİMCİLERİN HASANKEYF TUTKUSU

1980 Yılına kadar Batman Lisesi Müdürlüğü’nü yapan Musa Yelken, hafta sonları eğitimci kadrosuyla tarihi ilçe Hasankeyf’te kültür gezisi günleri düzenlerdi. Şimdilerde tek-tük kişinin geçtiği o eski köprüde Batman Lisesi eski eğitimci kadrosu bu hatıra kare için objektiflere poz verirken, o dönemler tarihi ilçe görülmeye değerdi.

BELEDİYESPOR’U SEVEN BAŞKANDI

Batman Belediyesi’nde iz bırakan merhum Salih Gök, bir zamanlar kısıtlı imkanlarla Turuncu-Mavili ekibi iddialı hale getirmişti. Aralarında eski Belediye Başkan Yardımcısı Masum Kahraman, Batman eski Kültür Müdürü Şehmus Kartal ve Belediye Başkan Yardımcısı Salih Sevim’in de bulunduğu yöneticiler, 1994 yılında Belediye Başkanı merhum Salih Gök ile Belediyespor’lu futbolcularla buluşmuştu. Antrenör Seyithan Özdaş ve eski Belediyesporlu futbolcularla Esentepe’de hatıra kare çeken merhum Gök’ten geride kalan bir kare.

YILLARA MEYDAN OKUYAN GAR

DDY Batman Gar binası, petrol kentinin en eski binalarından. On binlerce yolcunun, seyahat ettiği tarihi Gar’ın dili olsa da ağırladığı yolcuları anlatabilse. Cumhurbaşkanları İsmet İnönü’den Celal Bayar’a, Eski Başbakanlardan Şemsettin Günaltay’dan Adnan Menderes’e, Bakanlardan üst düzey bürokratlar ile uzman petrolcülere kadar birçok konuk bu tarihi Gar’a konuk oldu. 1950 Yıllarının öncesinden İstanbul’daki tersanelerden gelen yüzlerce kaynak-boru ustası, Türkiye’nin ilk Rafinerisi’nin yapımında çalışmıştı. İşte 50’li yılların Batman DDY Garı’ndan tarihi bir kare.

Editör: TE Bilişim