Öyle bir değişti ki Batman

Barış Arslan

*Batman’ın ilk esnaf ve tüccarı Hacı Hasan Gündüz’dü. DDY Batman Garı’ndaki büfenin ilk işletmeciliğini de Gündüz ailesi yapmıştı. 1960 ila 70 yılları arasında Batman’da ticarette birçok alanda adından söz ettiren Gündüzler ailesinin pasajı vardı. İşte yılar öncesinden Batman’ın ticaretine yön veren Gündüzler aile fertlerinden geride kalan bazı kareler…

2. CADDE DE GÜNDÜZLER TİCARETHANESİ

Batman’ın birinci ve ikinci caddesini bir birine bağlayan iş merkezlerinden biri de Gündüzler pasajıydı. 2’inci caddeye bakan o tarihi iş merkezinin girişindeki ilk işyeri ‘Gündüzler Ticarethanesi’nindi. 1960-70 Yılları arasında Gündüzler Ticarethanesi’nin girişinde ‘Ağa Radyosu’nun afişleri vardı. İşyerinin üzerinde ‘Radyoların ağasıdır’ yazılı tabelanın önünde hatıra kare çeken sima ise Gündüzler aşireti lideri merhum Hacı Hasan Gündüz’dü.

TİCARET’TE SAYGIN SİMALARDI

Yıl: 1975. Bir zamanlar Batman’ın ticaretine yön veren simalar Gündüzler ailesinin iş merkezinde bir araya gelmişlerdi. Batman’ın ilk tüccarlarından Hikmet Gündüz, Siirt Şoförler Odası Başkanı, TPAO Batman Bölge Müdürlüğü emeklisi Bozo, Siirt-Batman Petrol firması eski sahibi Necat Aykut, Adil Gündüz, Fikret Gündüz ve Ömer Gündüz, petrol kentinin saygın simalarıydı. Bu seçkin topluluktan şimdilerde bazıları hayatta değil.

DDY GAR’INDA İLK BÜFE GÜNDÜZLER’İNDİ

DDY Batman Garı’ndaki ilk büfeyi işleten Gündüzler ailesiydi. 1970’li yıllara kadar tarihi DDY Gar’ındaki büfe işletmeciliği yapan Gündüzler ailesi bir heyeti karşılarken, objektiflere böyle yansımıştı. Adil Gündüz, Osman Aksoy, Hikmet Gündüz ve DDY Batman Gar’ında bir yetkilinin aralarında bulunduğu siyah-beyaz kareden geride kalan kıymetli bir fotoğraf.

BATMAN’IN İLK OTOMOTİV SERVİSİ

1970 Yılında Batman’da TOFAŞ’ın ilk servisini Gündüz ailesi açmıştı. Şimdilerde Batman Park AVM’ye dönüşen yerde Batman’ın ilk otomotiv servisinin açılışına seçkin bir davetli topluluğu katılmıştı. Adil Gündüz (Ortada kravatlı), Hikmet Gündüz, Ankara ve TPAO Genel Müdürlüğü’nden üst düzey yetkililerinin de katıldığı o renkli açılıştan geride kalan hatıra kare.

Editör: TE Bilişim