Öyle bir değişti ki Batman

Barış Arslan

Batman’ın 19 Mayıs Mahallesi’ndeki Yahya Kemal Beyatlı lisesi binası önce ortaokul’du. Batman’ın eğitim yuvalarından 19 Mayıs ilkokulu bitişiğindeki ortaokul binası, 1988 yılında ‘Lise’ye dönüştürülmüştü. 1970’lı yıllarda Batman gençliğinin modası kaset, kaşkol ve İspanyol paçalı pantolonlardı. İşte Batman’ın geçmiş dönemine ait sararan kareler…

ORTAOKUL BİNASI LİSE’YE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ
Batman’ın 90’lı yıllar öncesinden lise ve ortaokul sayısı sınırlıydı. Şehrin kenar mahallelerinde eğitim yuvalarının sayısı iki elin parmak sayısı kadardı. 1981-82 Yılında 19 Mayıs ilkokulunun bitişiğinde Batman’ın ilk ortaokulunun adı 1986 yılında Yahya Kemal Beyatlı Ortaokulu adını aldı. 1988 Yılında ise aynı isimle liseye devam eden o eğitim yuvasının kurucu müdür ve öğretmenleri, henüz lise’ye geçiş yapmadıkları dönemde objektiflere böyle yansımıştı. Yahya Kemal Beyatlı’nın ‘ortaokul’ yazılı tabelada ‘lise’ adı yer alıyor.

TEKEL CADDESİ’NİN ESKİ ESNAFLARI
Son yıllarda ‘Gülistan Caddesi’ ismini alan Meydan Mahallesi’ndeki Tekel Caddesi’nde iz bırakan esnaflar vardı. Farklı meslek grupları, sık sık bir araya gelir, dertleşirdi. Yıl 1986. Eski Tekel Caddesi’nin başında uzun yıllar fotoğraf stüdyosu olan merhum Ramazan Turan ile Leylom Kaset Stüdyo sahibi emekli eğitimci Refik İmamoğlu, objektiflerimize böyle yansımıştı. İmamoğlu 1993 yılında Batman’dan ayrıldı. Fotoğrafçı Turan ise yerleştiği İstanbul’da hayatını kaybetmişti. Eski Tekel Caddesi’nin iki eski simasından ise geride bu fotoğraf kaldı.

BİR ZAMANLARIN MODASI
Batman’da 1970 ve 80’li yıllarda gençlerin, moda tutkusu dikkat çekiciydi. Eski eğitimci ve Batman Belediyesi ünite müdürlerinden emekli Bayram Sayın, askerlik dönüşünde çektiği hatıra karede o dönemler Batman Gençliği’nin moda tutkusunu da gözler önüne seriyor. Tarih: 31 Aralık 1981. Sayın, kış mevsiminde kaşkol, kasket ve sportif elbiseleriyle bir zamanların fotoğraf stüdyosu olan ‘Foto Site’de böyle poz vermişti.

İLİZYONİST KABATAŞ VE İMAMOĞLU
Batman’ın eski sanatçılarına 1990’lı yıllarının başına kadar kaset çekiminde destek veren Leylom Stüdyo sahibi Refik İmamoğlu idi. Petrol kentinin eski sanatçılarına renk katan ilk ilizyonist Salih Kabataş’ın da aralarında bulunduğu yerel sanatçılara ses kaset çalışmalarını eski Tekel Caddesi’ndeki Leylom stüdyo yapmıştı. İşte 1987 yılında emekli eğitimci İmamoğlu ile Kabataş’tan geride kalan bir kare.

Editör: TE Bilişim