Öyle bir değişti ki Batman

Barış Arslan

*Batman’da son yıllarda en fazla değişimin olduğu adres Turgut Özal Bulvarı. 25 Yıl önce çok katlı apartmanların yükseldiği bu güzergah kentin nabzının attığı yer oldu. Yeryüzünün en güzel düğünlerinin olduğu mahalle aralarında ise konuklara kazanlarla yemek hazırlanırdı. Eski Tekel, şimdi ki Gülistan caddesinin tüccar terzisi Nuri Ekinci idi. Petrolspor’un 16 Mayıs Şehir Stadındaki maçlar ise görülmeye değerdi.

EN HIZLI DEĞİŞEN GÜZERGAH

Burası şimdilerde petrol şehrinin kalbi konumundaki Turgut Özal Bulvarı. Batman’ın ‘İl’ olmasının ardından bu güzergahın çehresi değişti. 1994 Yerel seçimler öncesinde parti lokallerinin büyük bölümü, bu güzergahta lokal açmıştı. 90’lı Yılların başında trafiğin yoğun olmadığı güzergaha daha sonra Banka Şubelerinin büyük bölümü taşınınca, yüksek kiralar da kaçınılmaz olmuştu. İşte 1994 Yılında Turgut Özal bulvarının manzarası.

DÜĞÜN YEMEKLERİ BÖYLE HAZIRLANIRDI

Yeryüzünün en güzel düğünleri, Batman’da salonların olmadığı dönemlerdi. Batman’ın kenar mahallelerinde 3 gün 3 gece süren düğün törenlerine katılanlara kazanlarda yemek hazırlanırdı. Şimdi ki gibi yemekhaneler yoktu. Bir zamanlar düğün yemeklerinin değişmez aşçısı Abdullah Tunç’tu. 1980’li yıllarda Batman’ın kenar mahallelerinden birinde düğün yemeği hazırlayan Tunç, objektiflerimize böyle yansımıştı.

GÜLİSTAN CADDESİNİN EMEKTARI TERZİSİYDİ

1980’li Yılların başında ‘eski Tekel Caddesi’ olarak bilinen Gülistan Caddesi’nin eski terzilerinden biri de Nuri Ekinci idi. Batman Çağdaş Gazetesi’nin eski idare binasına komşu olan Ekinci, bir zamanlar ‘Tüccar terzi Nuri Usta’ lakabıyla giyim severlerin ilgisini çekmişti. Ekinci’nin 1990’lı yıllarda Gülistan caddesindeki eski mekanından bir kare.

ENGELLİLER İLE PETROL DAYANIŞMASI

Bir zamanlar 16 Mayıs şehir stadında maçlar bayram havasında geçerdi. 1996-97 Futbol sezonunda Süper lig için Play-off maçlarında bilet alan Kırmızı-Beyazlıların maçlarını engelliler kaçırmazdı. O dönemler Petrol’ün ele-avuca sığmayan Tolga, Okan Babahasan ve Siirtli Recep, ısınmadan önce engelliler ile kucaklaşıp öyle müsabakalara hazırlanırlardı. Son yıllarda bu manzaralar da tarihe karıştı.

Editör: TE Bilişim