Öyle bir değişti ki Batman

Barış Arslan

*1987 Yılında Batman 16 Mayıs Şehir Stadı açıldığında zemini topraktı, etrafında ise Fatih Lisesi’nin inşaatı ile yeni konut alanları dışında tek bir ev yoktu. Batman’ın kalbi konumundaki Elma Sokağı’nın girişinde açılan çayevi, hafta sonu gençlerin akınına uğrardı. 1986-87 sezonunda profesyonel lige ‘merhaba’ diyen Belediyespor kadrosunun tamamı Batmanlı gençlerden oluşuyordu. İşte sararan karelerden bir kesit daha…

16. CADDE İLE ELMA SOKAĞI GİRİŞİ
Yıl 1978. Burası, Elma Sokağı’nın girişi. 16. Cadde’nin kesiştiği noktada Yılmaz İşçan’ın kurduğu çay evi vardı. Hafta sonları bu çay evi Yeni Mahalle, Çarşı ve Kısmet Mahallerindeki gençlerin meskenine dönüşürdü. Hala Mobilyacılık yapan ‘Hacı’ lakaplı Şehmus Akçay, Sabahattin Akdeniz, Salih Bayar ve Ahmet Şen (ayaktaki) bu hatıra kare için objektife poz vermişti. Eski kahvenin yerinde şimdilerde balıkçı mekanı bulunuyor.

İLK STADYUMUN, ETRAFI BOŞTU
1986-87 Futbol sezonunda profesyonelliğe ‘merhaba’ diyen Batman Belediyespor’un kadrosu yerli futbolculardan oluşmuştu. Uzun bir süre SGK Batman İl Müdürlüğü’nde görev yapan Efendi, yeni mahallede oturan Muhittin Altun, Beşiri ilçe Nüfus eski çalışanı Cengiz Ekinci, TEİAŞ’ten emekli Hüseyin Demirhan, Akça’lı Kasım, Şehmus Akçay ve merhum Adnan, eski şehir stadının zemininin toprak olduğu dönemde objektiflerimize böyle yansımıştı. O dönemde 16 Mayıs Şehir Stadyumu’nun etrafında Fatih Lisesi’nin kaba inşaatı ve ilk konutlar bulunuyordu. Şimdi bu alan, Millet Bahçesi’ne dönüştü.

1990 ÖNCESİ BELEDİYESPOR

Batman Belediyespor’un kurucularından eski Belediye Başkan Yardımcısı Abdulkadir Tatar’dı. Geçen hafta sonu Batman’a konuk olan Tatar, Turuncu-Mavili ekibin öyküsünü özetlemişti. İşte, tribünlerin yeni oluştuğu 1990 yılı öncesinde Batman 16 Mayıs Şehir Stadı’nda bir maç öncesinde o efsane ekipteki bazı futbolcular: (Ayaktakiler) Lazgin Toprak, Şehmus Akçay, Yılmaz Nas, Cengiz Tangüner, Ahmet, Kaleci merhum Kadri Beyler, (Oturanlar) Zeki, Nuri, Kasım ve kaptan Muhittin Altun.

SAHA İLE KAPALI SALON İÇ İÇEYDİ
Burası, eski 16 Mayıs Şehir Stadı’nın yeri. Atatürk Kapalı Spor Salonu ile 16 Mayıs Şehir Stadı içe içe sayılırdı. Henüz tribünlerin olmadığı dönemlerde, toprak zeminli sahaya gelen konuk takımların otobüsleri, eski kapalı spor salonunun kenarında parka çekilirdi. Soyunma odalarının olmadığı statta maça çıkmadan önce futbolcular, kapalı spor salonunda hazırlanırlardı. Duş imkanı bulmayan futbolcular, terli vaziyette giydikleri elbiseleriyle stattan ayrılırdı. İşte Belediyespor’un 2 emekçisi Şehmus Akçay ile merhum Adnan’ın bir maç öncesinde çektikleri hatıra kare.

Editör: TE Bilişim