Barış Arslan

*Batman Endüstri Meslek Lisesi hizmete açıldığında, okulun giriş kapısı Ziya Gökalp Mahallesi’nin 1717 sokağındaydı. Kapı sonradan Turgut Özal Bulvarı’nda açıldı. O tarihi eğitim yuvasının etrafında ise kerpiçten yapılı evler vardı. EML Bahçesindeki öğretmen lojmanlarında eğitimciler bir aile gibiydi. İşte bir zamanların örnek eğitim yuvası EML’den farklı kareler…

51 YIL SONRA ŞEHRİN ORTASINDA KALDI
1968-69 Eğitim-öğretim yılında açıldığında petrol kentinin en ücra köşesinde olan eğitim yuvası Endüstri Meslek Lisesiydi. Cumhurbaşkanı merhum Celal Bayar’ın açılışını yaptığı EML’de dönemin Belediye Başkanı merhum Mustafa Ramanlı, o zamanlar Siirt Valisi’ne; “Çölün ortasına yaptığınız bu okula kim çocuğunu gönderecek” diye yakınmıştı. Dönemin Siirt Valisi ise merhum Ramanlı’ya; “Merak etme. Bir zaman gelecek bu okul şehrin ortasında kalacak” demişti. Ve şimdilerde o eğitim yuvası şehir merkezinin ortasında kaldı. İşte o zamanlar EML giriş kapısı şimdi ki Ziya Gökalp Mahallesi 1717 sokaktaydı. İşte o yıllarda okulun öğretmenlerinden Zeki Kireç, Gültekin Sicim, Esat Kartay, Sadettin Hacıola ve Hüseyin Tüllüoğlu.

ÖRETMENLER KÖY DÜĞÜNÜNDE
1978-80 Yılları arasında Batman Endüstri Meslek Lisesi Müdürlüğü’nü Kurtalan’ın Avcılar (Kınaske) köyünden Nazım Öztürk yapmıştı. Öğretmenliğinin bir bölümünü de bu eğitim yuvasında geçiren Öztürk, 40 yıl önce eğitimci arkadaşlarını köyünde konuk ederdi. Nazmi Bilgin, kardeşinin düğününde öğretmen arkadaşları köyde böyle ağırlamıştı. İşte köydeki düğünde öğretmenlerin hatıra karesi.

BATMAN EML LOJMANLARI
1990’a kadar Batman Endüstri Meslek Lisesi’nin öğretmen lojmanları okul bahçesindeydi. Şimdi ki Ziya Gökalp Ortaokulu ile yeni bina arasında öğretmenlerin kaldığı tek katlı öğretmen lojmanlarında dönemin eğitimcileri sık sık bir araya gelirdi. Yıl; 1978. Öğretmenler lojmanlarının girişinden bir kare. Sadettin Hacıola, Gültekin Sicim, Hüseyin Tüllüoğlu ve Siirtli Mehmet hocanın lojman girişinde sohbet ettikleri kare.

ÖRNEK EĞİTİMCİLERDİ
Yıl: 1979… Batman Endüstri Meslek Lisesi’nin eğitimcilerinden bir kare daha. ‘EML’ yazılı tabelanın altında hatıra fotoğrafı çeken öğrencilerin toplu fotoğrafı. “Ayaktakiler: (sağdan sola) Hüsamettin Tunca, Refik İmamoğlu, Ertuğrul Yatmaz, merhum Fevzi Ateş, Asım Sökmen, Erdoğan hoca, Hüseyin Göçenoğlu ve Nazım Öztürk. Oturanlar: Salih Güneş, Mehmet Bilen, Celal Sezgin, Matematikçi Trabzonlu hoca ve Zeki Kireç.”

Editör: TE Bilişim