Barış Arslan

*Batman’ın ilk liselerinden olan Endüstri Meslek Lisesi’nde 1970 ve 80’li yıllarda başarı seviyesi yüksekti. Tecrübeli öğretmenlerin olduğu o yıllardaki EML’de okumak birçok öğrencinin rüyasıydı. Resmi Bayram kutlamalarına EML’nin eski öğrenci ve öğretmenleri renk katardı. İşte 70 ve 80’li yılların Batman Endüstri Meslek Lisesi’nden bir kesit kare daha…

O STAD’DA 1978’İN 29 EKİM BAYRAMI
Tarih: 29 Ekim 1978. Cumhuriyet Bayram kutlamasının yapıldığı adres; TPAO’nun emektar stadıydı. Bayram kutlamalarını izleyen yüzlerce öğrenci ve veli tribünleri doldurmuştu. Stat da öğrencilere eşlik eden Okulun önceki Müdürü Erdoğan İlarslan, yanında Nazmi Öztürk, Hamit Ömür ve eski öğrencilerden Veysi Ertekin’in, 41 yıl önce çektiği bayram hatırası karesi.

EML BAHÇESİ BÖYLEYDİ
Batman Endüstri Meslek Lisesi’nin açılışı üzerinden tam 10 yıl geçmişti. Okulun yeni eğitimcileri göreve başlamıştı.1978 Yılında okuldaki öğretmenlerin çoğunun isteği üzerine müdürlük görevini üstlenen Nazım Öztürk, yanında elinde çocuğuyla olan Esat Kartay, Zeki Kıraç, Erdoğan İlarslan’ın oğlu, Ercan Öztürk ve Ali Yapıcı. EML’nin 40 yıl öncesinde bahçe düzeni ve çimleri, dikkat çekiyordu. O dönemin eğitimcilerinin diktikleri fidanlar günümüzde okulu, en yeşil bahçe alanına çevirdi.

ESKİ EML ÖĞRETMEN VE ÇOCUKLARI
Batman Endüstri Meslek Lisesi’nin eski öğretmenlerinin zamanının büyük bölümü o eğitim yuvasında geçerdi. 1990’lı Yılların sonuna kadar öğretmen lojmanlarının olduğu o 50 yılı aşkın binada görev yapan eski öğretmenlerin yanlarından çocukları ayrılmazdı. İşte 1977 Yılında EML’de görev yapan dönemin eğitimcilerinin çocuklarıyla birlikte çektikleri hatıra kare: “Ayaktakiler (sağdan sola) Zeki Kireç, Esat Kartay, Nazım Öztürk, Erdroğan İlarslan, Mehmet Bilen, Ali Alemdar, Şerafettin Aytaç, Hüsamettin Tunca ve Rıfat Bedük. Oturanlar : (sağdan sola) üçüncü sırada İhsan Öztürk, Hamit Ömür, Deniz Alemdar, Murat hoca, Büyük Aytaç ve Selçuk Yapıcı.”

ESKİ EĞİTİMCİLER KÖY DÜĞÜNÜNDE
Batman’da yıllar önce görev yapan eğitimciler, yörenin gelenek ve göreneklerini tanımak için köy düğünlerini kaçırmazlardı. Yıl; 1979… Batman Endüstri Meslek Lisesi’nin Müdürlerinden Nazım Öztürk’ün kardeşinin düğünü Batman’a komşu olan Kurtalan’ın köyünde yapılmıştı. O dönem, Batman EML’de görev yapan eğitimciler köy meydanında çektikleri siyah-beyaz kare. O zamanlar köylerde beton ev yoktu, evlerin çoğu kerpiçti.

Editör: TE Bilişim