Barış Arslan

*Son 30 yılda kabuğuna sığmayan Batman, 90’lı yıllarda hızla büyüdü. Turgut Özal bulvarının 90’lı yıllarda çift şeride dönüştüğü dönemlerde apartmanlar da bir bir yükseliyordu. Bir zamanlar insan kalabalığının yaşandığı 2’inci cadde ise o görüntüler tarihe karıştı. Turgut Özal ve diğer güzergahlar, eski çarşının kalabalığını aldı. İşte Batman’da belleklerde kalan eski karelerden bir kesit…

90’LARDA BATMAN BÖYLEYDİ

Burası Batman’ın kalbi konumundaki Turgut Özal Bulvarı. 1990’lı yılların başında Turgut Özal bulvarında tek şerit halindeki güzergah çift şerit halini almıştı. Şimdi ki Batman Valiliği konağının yapılmadığı o dönemde, güzergahta yer yer boş araziler vardı. 25-30 Yıl öncesine kadar şimdi ki gibi betonlaşmanın olmadığı petrol şehrinin gözde güzergahında; o boş alanların yerinde şimdilerde çok katlı binalar var. 1990’lı Yılların Batman’ı her yönüyle bir başkaydı.

RAFİNERİ ETRAFI BOŞTU

Ülkenin ilk rafinerisi TÜPRAŞ Batman Rafinerisi’nin 1955 yılında kurulduğu Batman’da, 1980’li yıllardan sonra petrol sektörlerinin etrafı da kaleden çevrilen birer mahallelere dönüştü. İpragaz Mahallesi dışında Bayındır, Çamlıtepe ve Cudi semtleri de ağ gibi rafineri etrafını sardı. Batman TÜPRAŞ Rafinerisi’nin etrafının tenha olduğu 1980’li yılların manzarası böyleydi. Batman Rafinerisi’nin sembolü olan TCC Ünitesi ise 2007 yılından yerinden sökülerek, petrol şehri bir figüründen daha olmuştu.

BATMAN’IN KALBİNİN ATTIĞI MEYDAN

Burası bir dönemler petrol şehrinin kalbinin attığı Cumhuriyet Meydanı idi. Bayramlarda şehrin ilk meydanı renk cümbüşünü andırırdı. 1957 Yılında Batman’ın eski Kaymakamlarından merhum Altay Kancaal’ın yaptığı o meydanda; sayısız bayram kutlamalarının törenleri yapıldı, aramızda olmayan siyasi partilerin liderleri de o alanda Batmanlılara hitap etmişti. İşte bir bayram kutlamasında folklor gösterisinde bulunan bir eğitim yuvasının öğrencilerinden fotoğraf. O öğrencilerin çoğu şimdilerde 40 yaşın üstünde. İki Banka Şubesinin binaları ise yıllarca o meydanı terk etmedi.

BİR BAYRAM ARİFESİNDEN MANZARA

Batman’da 1990’lı yıllarda bir Kurban Bayramı arifesinden manzara. 16. Cadde ile 2’inci Cadde’nin birleştiği güzergahta bayram alış-verişi için seyyar satıcıların tezgahlarından geçilmezdi. Kolonya şişelerinin tezgahlara çıktığı, giyimin yanı sıra şeker-lokum çeşitlerinin süslediği seyyar satıcıların tezgahlarının etrafında izdiham olurdu. O dönemlerde AVM ve zincir marketler yoktu. Sonbahar mevsimine denk gelen bir Kurban Bayramı hazırlığı objektiflerimize böyle yansımıştı.

Editör: TE Bilişim