Barış Arslan

*1934 Yılında petrol arama çalışmaları için Dicle nehri kıyısında dönemin petrolcüleri kamp kurmuştu. Türkiye’de diplomalı olan ilk petrolcü konumundaki Cevat Eyüp Taşman ve İhsan Ruhi Berent, 4 İl’in bulunduğu bölgeyi büyük güçlüklerle dolaşıp kara altını keşfetmişlerdi. Petrolspor’dan sonra Batman’ın ikinci profesyonel ekibi ise Batman Belediyespor’du. İşte o güç koşullarda karaltını keşfedenlerin zorlu yolculuğundan birkaç karesi...

1934 YILI DİCLE KIYISI

Türkiye’de petrol aramalarının yapıldığı ilk yer ise Dicle nehri kıyısı idi. Yolların olmadığı dönemde bir aracın geçemediği o toprak yollardan ilk araçla geçenler MTA’nın Maden Teknik Arama ekibi idi. Yabancı mühendislerin de katıldıkları arazi çalışmalarına Dicle nehri kıyısındaki köylüler de eşlik ederdi. İşte 1934 yılında Dicle nehri kıyısına ABD’nin eski jipleriyle çıkarma yapan MTA’nın çekirdek kadrosu.

MUHAFIZLAR KORUYORDU

Yıl 1934. Batman’ın daha ‘İluh köyü’ olduğu dönemlerdi. Petrol arama çalışmaları için Siirt, Mardin ve Diyarbakır üçgeninde çalışan MTA ile yabancı mühendisleri, Muhafızlar korurdu. Dağ, tepe ve bayır demeden ilkel koşullarda çalışanlar arasında bulunan ABD’li Harold Moses ve Woodson petrol sızıntısını tespit etmişti. 

TÜRKİYE’DE İLK PETROL KAMPI

Burası MTA’nın petrol aramaları için Türkiye’de kurduğu ilk kamp. 1933 Yılının Ağustos’u. Mardin’in Midyat ilçesine bağlı Basbirin ile Sarıköy arasında kurulan MTA kampında sadece çadırlar dikkat çekiyor. 1933 Yılının Eylül ayında Dicle nehri kıyısının yanı sıra Siirt ve Mardin’de arazi çalışmasının yapılmasına karar verenler arasında İhsan Ruhi Berent, Sidney Paige, Cevat Eyüp Taşman ve Prof. Wonderschmidt yer almıştı.

23 YIL PROFESYONEL KALMIŞTI

TPAO bünyesinde olduğu dönemlerde herkesin parmakla gösterdiği o Petrolspor, son 5 yılda ise hedefi olan bir ekip olmaktan çıktı. Bir zamanlar Batman Petrolspor’la aynı ligde mücadele eden Batman’ın ikinci profesyonel ekibi Belediyespor ise tam 24 yıllık profesyonellikten sonra kapısına kilit vuruldu. 1988-89 Futbol sezonunda grubundaki güçlü takımlara kök söktüren Turuncu-Mavili ekibin unutulmaz kadrosu. “Ayaktakiler: Yusuf Gönül, kaleci Hasan, Turgut, Elazığlı Baki, Metin Şimşek ve kaptan Yılmaz Yalpı. Oturanlar: Kemal, merhum Adnan, Erol, Elazığlı Masum ve Samsunlu Sabahattin.”

Editör: TE Bilişim