53 YIL ÖNCE DEVRİM İLKOKULU

Bir zamanlar İluh Deresine komşu olan Devrim İlkoku'lu ve İluh Site’deki Atatürk İlkokulu’ndan sonra Batman’ın üçüncü eğitim yuvasıydı. İşte Devrim ilkokulunun bahçesinde 1972-73 eğitim ve öğretim yılında öğrencileri ile hatıra fotoğrafı çeken 3’ncü sınıf öğretmeni Ayşe Şendur ile bazı tanıdık simalar; Özel İdare’nin kıdemli  şefi Yusuf Çiftçi, TPAO emeklisi Ekrem Kaya, Belediye emeklisi Muhsin Akar ve Metin Kaygusuz ile arkadaşları.

BU GENÇLER ALMANYA’DA

1980'lere kadar Batman’ın Beşiri ovasının kalabalık köylerinden biri Uğurca idi. Qorik köyünde gençlerin çoğu şimdilerde Avrupa’da yaşıyor. İlkokulu Uğurca köyünde, ortaokulu ise Beşiri’de tamamlayan bu gençler 1980 darbesi sonrasında eğitim yolunu böyle tutuyordu. Köy yollarından Beşiri’nin yolunu tutan bu gençler, şimdilerde Almanya’nın farklı şehirlerinde ağırlıklı olarak inşaat ve lokantacılık sektöründe hizmet veriyor.

FUTBOL TUTKUSU BİR BAŞKAYDI

Bu siyah-beyaz kare de Batman-Beşiri yol kenarındaki eski futbol sahasında çekildi. Köyler arasında yapılan futbol turnuvasında, Uğurca’da oturan Ezidi gençlerin kurdukları futbol takımı, rakiplerine kök söktürüyordu. İşte bir futbol turnuvası sonrasında eski futbol sahasında hatıra kare çeken Uğurcalı gençler.

GENÇLER MODA TUTKUNUYDULAR

Beşiri'nin Uğurca köyünde bir zamanlar yaşamlarını sürdüren gençler, şıklıklarından ödün vermezdi. 1989 Yılının 3 Mart’ın da  bir etkinlikte bir araya gelen gençlerin çektikleri hatıra kare de modayı takip eden bu gençlerin bir bölümü şimdilerde Avrupa’da yaşamını sürdürüyor.

Editör: TE Bilişim