*1955 ve 1970'li Yılların ortalarında petrolün başkenti Batman’da tarih yazan eski petrol yöneticileri bir bir aramızdan ayrıldı ve onların geride anılarını yansıtan hoşgörü kareleri kaldı. Yıllar önce ‘kara altın’ı keşfeden ilk petrolcüler, günümüzün yarım milyonluk şehrin de temelini atmıştı. İşte o tarih yazan petrolcülerden bazı kareler…

KARA ALTIN DENİLİNCE ONLAR BİLİNİRDİ

MTA Enstitüsü denilince akla ilk gelen isimlerden biri İhsan Ruhi Berent’tir. TPAO denilince Bumin Gürses, Vahit Kuzuoğlu ve Sıtkı Sancar gelir. Bu başarılı dört sima TPAO’nun üst düzey yöneticiliği ile Genel Müdürlük görevinde bulundu. Batman’dan sonra başkentin yolunu tutan saygın simalardan Berent ve Gürses’i uzun bir süre önce kaybettik. O hoşgörülü yöneticilerin, 1989 yılında ziyaret ettikleri Batman’da bu hatıra kareleri kaldı.

SONDAJ BU İKİ SİMADAN SORULURDU

Hasan Güven ile Mehmet Gürbüz'ün, petrol sahalarında ayak izleri var. Hasan Güven aslen Midyat’lı, Mehmet Gürbüz ise Gercüş’lü idi. Yıllarca sondajda görev yapan bu başarılı iki sondör 1970'li yıllarda TPAO’dan emekli olan ilk petrol emekçileriydi. Bir zamanların başarılı iki petrolcüsü, uzun bir süre önce hakkın rahmetine kavuştu.

80'LERİN SONDAJCILARI

Yıl, 1981. Burası Raman Dağı çevresinde bir eski petrol sahası. Dönemin petrol mühendislerinden Hüseyin Gürcan ve Hakkı Gücüyener, koşulların zor olduğu dönemde gece-gündüz demeden görevlerinin başından ayrılamayan petrolcülerdi.

YÜZLERCE PETROLCÜ YETİŞTİRDİ

Aslen Kars’lı olmasına rağmen Batman’da tanıştığı eğitimci ile yuva kuran petrol mühendisi Cengiz Cücü, petrol kentinde yüzlerce petrolcü, sondör ve teknik eleman yetiştirdi. Uzun yıllar TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde görev yapan ve daha sonra yabancı petrol firmalarıyla da çalışan Cücü’nün Batman’daki eski mesai arkadaşlarıyla çektiği hatıra karede yer alan bazı simalar; “Ahmet Çömez, Kürşat Lale, Hasan Toparlak, Emrah Karaduran, Ahmet Adanır, Necat Özer, Veysi Alyamaç, Turan Yazgan, Ergül Ünlem, Nazmi Çolakça ve Hüseyin Çiloğlu.”

Editör: TE Bilişim