Türkiye’nin ilk rafinerisinde görev yapan eski petrolcülerin çoğu aramızda yok. Türkiye'de petrolcülüğün okulu olarak bilinen Batman Rafinerisi’ndeki ilk yöneticiler ve petrol mühendisleri, ilk grevde işçilerle yaptıkları diyalog sonucu sonlandırmışlardı. 2007 Yılında TÜPRAŞ'ı Koç Holding satın alınca, eski ünitelerin bir bölümü de kapatılmıştı. İşte eski rafineriden geriye kalan dört kare.

İLK GREVİN YERİ
TÜPRAŞ Batman Rafinerisi’nde ilk grev 1967’de başlamıştı. Eski Batman Rafinerisi girişinde “İş yerimiz açıktır, çalışmaktadır ama grev var'' yazılı pankart o zamanlar Türkiye’de ‘grev’ olmuştu. 55 Yıl önce grevin yapıldığı Batman’da petrol emekçileri ile rafineri yöneticileri arasında yer yer gerginlik yaşanmıştı. O dönemler TPAO bünyesindeki Batman Rafinerisi’nde 7 Şubat’ta başlayan grev 4 Mayıs’ta yöneticilerin araya girmesiyle sonlandırılmıştı. Grev nedeniyle o dönemler güvenlik görevlileri, uzun bir süre giriş ve çıkışları kontrol altında tutmuştu.

RAFİNERİ’NİN İLK YÖNETİCİLERİ
Yıl, 1967. Yer, Batman Rafinerisi alanı. TPAO ve Batman Rafinerisi’nde 1970'li yılların ortalarına kadar çalışan eski yöneticilerden Süreyya Ekim, Raşit Ceylan, Cemil Sozan, Selahattin Özkan, Aytekin Dursun, Güngör Karaoğuz ve Mithat Cezayir’li grevi sonlandırmak için günlerce petrol emekçileriyle bir araya gelip 3 ay süren grevi sonlandırmışlardı. Şimdiler de o eski yöneticilerin hiç biri aramızda yok.

GREV HATIRASI
Türkiye’de ilk rafineri olan Tüpraş Batman’da binlerce petrol emekçisi bu kurumda emekli oldu. 1984 Yılına kadar TPAO bünyesinde olan bu kuruluş 2007’de KOÇ Holding’e satıldı. Eski işçilerin gözü gibi korudukları rafineri’de grevde bile iş yerlerini açık tutmuş, emeklerinin karşılığını almak için TPAO'nun üst düzey yöneticileri ile sıkı bir pazarlığa oturmuştu. İşte eski TCC ünitesi önünde hatıra fotoğrafı çeken bir grup işçiden geriye kalan grev anı.

RAFİNERİDE BU MANZARALAR GERİDE KALDI
TPAO’nun bünyesinde olan ve uzun yıllar TPAO'daki yöneticilerin de başında bulunduğu Batman Rafinerisi’ndeki emekçilerin kafasındaki kaskların üzerinde ‘TP’ arması vardı. İş güvenliğine önem veren TPAO ve TÜPRAŞ'tan sonra rafineriyi satın alan KOÇ Holding de eski ünitelerin bir bölümünü modernleştirdi. TPAO’daki bu görüntüler geçmişte kaldı.

Editör: TE Bilişim