RAFİNERİ MÜDÜRÜ, KONUKLARI KAPIDA KARŞILARDI

Yıl 1955… Batman Rafinerisi’nin ilk müdürü Hasan Göker, bir bayramlaşma töreni öncesinde eski Bölge Müdürlüğü binasının önünde ünite müdürlerini bekler, ardından makamı bitişiğindeki misafirhane kısmında konuklarını ağırlardı. Bayramlaşma törenleri daha sonra Site Mahallesi’ndeki lojmanlar ile parklarda gün boyu sürerdi.

PETROLCÜLERİN BAYRAMLAŞMASI

Yılları Batman’da geçen TPAO’nun ilk petrol yüksek mühendisleri ve yöneticileri, dini bayramlarında ‘Bayramlaşma’ geleneklerini bir aile ortamında sürdürürlerdi. 1960’lı yıllarda Kurban Bayramı’nda bir araya gelen yöneticiler, uzun yıllar Batman’da görev yaptıktan sonra Başkent’e atanmışlardı. İşte MTA ve TPAO’nun bayramlaşma töreninden siyah-beyaz bir kare. Kazım Akyel Sermet Alpagün, Ömer Aksoy, eski Enerji Bakanı ve petrol mühendisi İhsan Topaloğlu, Necmettin Danışman, Suat Çalışlar, Özer Berbil, Yılmaz Kürşat, Ferhan Sanlar ve Cihat Beşe’nin Kurban bayramı hatırası.

“BATMAN’DA BAYRAM GELENEĞİNE HAYRANIM”

TPAO’daki ilk üretim Müdürü Kahramanmaraşlı Rıfat Bayazıt’tı. Gençliği Batman’da geçen Bayazıt, yine TPAO’da sosyal aktivitelerin öncesi olan Güntekin Köksal, bir bayramlaşma töreninde petrolcülerle buluşmuşlardı. Petrol yöneticilerine Batman’da yaşadığı bayramlaşma geleneklerinin çok az yerde olduğunun altını çizen Bayazıt, şunları söylemişti : “Memleketim Kahramanmaraş ama ikinci memleketim ise Batman. Buradaki bayramlaşma törenleri çocukluğumdaki günleri bana anımsatıyor. Bayramı, petrol ünitesindeki arkadaşlarımla geçirdiğimde daha mutlu oluyorum. Tatil yapmak yerine burada bayram geleneğini yaşamak çok daha güzel.”

BAYRAMLAŞMA YEMEĞİ

TPAO Sitesi’ndeki bayramlaşma töreninin ardından yöneticiler, yemekte bir araya gelirdi. Petrol sahalarındaki yorgunluğu bayram tatilinde atan eski petrol yöneticileri, Site’nin eski Çamlık bölgesi ile parklarında kurulan yemek masasında bir araya gelirdi. İşte 1990’larda TPAO’nun eski yöneticilerinin katıldığı bir bayram yemeğinden geride kalan fotoğraf. Abdurrahman Yaşar, Erol Kanmaz, Veysi Argunhan, Şeref Ekinci, Bumin Gürses, Vahit Kuzuoğlu ve Ömer Sağlıksever’den geride kalan bayram hatırası.

ESKİ MİSAFİRHANEDE BAYRAM HAZIRLIĞI

Burası TPAO’nun ilk misafir ağırlama mekanı. 1 Nolu eski misafirhaneden önce TPAO’nun eski bölge binasına komşu olan misafir ağırlama yeri, nezih bir yerdi. Petrolspor’da uzun yıllar forma giydikten sonra Sosyal İşler Şefliği’ne getirilen Aydın Aydın, dönemin Şef Garsonlarından merhum Mahmut Songan ve Sosyal İşler Baş memuru merhum Hüseyin Gürbüz ile bayramlaşma programında tüm hazırlıkları yaptıktan sonra dönemin yöneticilerini kapıda böyle beklemişlerdi. Şimdilerde TPAO’da o bayramlaşma gelenekleri, yönetici sayısı ile personelinin azalmasıyla tarihe karıştı.

Editör: TE Bilişim