PİLOT RAFİNERİNİN GİRİŞİ BÖYLEYDİ

Yıl, 1953… Batman’da henüz kuruluş aşamasındaki şimdi ki büyük rafineri kurulmadan DDY Batman Gar binası bitişiğindeki eski Gümrük tesisleri yerinde ‘Pilot Rafineri’ vardı. 1943 Yılında DDY Gar Müdürlüğü’nde yolcu ile yük treninin seferlere başlaması üzerine ‘Pilot Rafineri’ DDY Gar’ına komşu olmuştu. Küçük dolum tanklarının bulunduğu pilot rafinerinin giriş manzarası ise böyleydi.

PİLOT RAFİNERİ’DEN BÜYÜK RAFİNERİ’YE

Batman’da 1950’lerin ‘Pilot Rafinerisi’nden bir manzara daha…  1940’li Yılların başında Maymuniye Boğazından Batman’a taşınan küçük rafineri Müdürü ise Şemsi Ağar’dı. Taştan yapılı küçük atölye binalarının olduğu ‘Pilot Rafineri’yi 1955 yılına kadar Maden Teknik Arama Enstitüsü uzmanları çalıştırmıştı. Pilot Rafineri, beklenilen üretimi vermeyince ABD’den şimdi ki Batman Rafinerisi satın alınmıştı.

1950’DE BAŞBAKAN, PİLOT RAFİNERİ’DE

Yıl, 1950…  Dönemin Başbakanı Şemsi Günaltay, kalabalık bir heyetle Batman’a çıkarma yapmıştı. 72 Yıl önce Batman Ovası’nda kurulan ‘Pilot Rafineri’yi yerinde inceleyen Başbakan Günaltay’a, Rafineri Müdürü Şemsi Ağar brifing vermişti. İşletmeler Vekili Murat Birsel, Orgeneral Mahmut Berköz, Siirt Valisi Turgut Başkaya ve Milletvekili Hüsamettin beyin de eşlik ettiği Günaltay, pilot rafinerideki çalışmalar hakkında bilgi alırken, objektiflere böyle yansımıştı.

PETROL KUYULARINDA ADIM ADIM İNCELEME

1948 Yılında dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, Raman-8 kuyusu ile Maymuniye Boğazında incelemelerde bulunmuştu. Ardından dönemin Bakanları da bir bir petrol bölgesine konuk olmuştu. Dönemin İktisat Bakanı Cavit Ekin, beraberinde Naci Barlas, Cevat Adıgün, Muzaffer Öğet ile birlikte ünlü petrolcüler İhsan Ruhi Berent ve Necdet Egeran’dan petrol kuyusu başında ‘rotary’ (sondaj tekniği) hakkında bilgi almıştı.

CUMHURBAŞKANI İNÖNÜ, ABD’Lİ SONDÖRLERLE

Tarih, 3 Mart 1948… Raman-8 kuyusu ve Maymuniye Boğazındaki küçük rafineride incelemelerde bulunan dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, ‘kara altın’ın bulunmasında çaba gösteren ABD’li petrol sondörleriyle de hatıra fotoğraf çekmişti. ABD’li Colonel, Wcodih Voliard ve Roıders ile hatır kare çeken İnönü’nün Maymuniye boğazından geride kalan hatıra karesi.

Editör: TE Bilişim